Drapet på 36 år gamle Lene Sand fra Mandal blir i tyske medier omtalt som det mest groteske som ble utført i den tyske hovedstaden i fjor.

-Jeg har fått melding om fra tyske myndigheter om at en utlevering kan skje med det første. Dermed kan også rettssaken komme opp for en domstol i Berlin om relativt kort tid. For familien har saken vært en stor belastning, og de har bedt om å bli skjermet fra pressen. De ser frem til at saken kommer opp for retten, at det kan avsies en dom, og at dermed kan få lagt akkurat den prosessen bak seg, sier bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger til Aftenposten.

-Saken har vært en stor belastning for familien, som ser frem til at saken kan komme opp for retten og dermed avsluttes, sier bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger. Tyske myndigheter regner med at den ettersøkte chilenske mannen kan bli utlevert fra Mexico med det første, slik at saken kan komme opp for retten i Berlin.

Han har både norsk og tysk advokatbevilling og kan dermed bistå offerets familie også når rettssaken kommer opp i den sentrale kriminaldomstolen i Berlin.-Vi regner med en utlevering fra Mexico med det første. Hvor lang tid det vil ta fra en utlevering har skjedd og til saken kan komme opp for retten, er det for tidlig å si noe om nå, sier statsadvokat Martin Steltner i Berlin.

Etter at hun ble drept, ble liket fraktet til Treptower Park, hvor hun ble funnet 13. juni i fjor. En 38 år gammel mann er siktet for drapet. Han ble arrestert i Mexico i fjor høst, og vil om få dager bli utlevert til Berlin, så rettsaken kan gjennomføres.

Den norske kvinnen ble kjent med en chilensk kunstner som drev et kunstgalleri i bydelen Wedding, som regnes som den mest "slitne" bydel i Berlin. I galleriet kunne kunstnere stille ut verkene sine, og det ble jevnlig også avholdt fester og tilstelninger.

Ble funnet i elven Spree

I juni i fjor oppdaget en turgåer en koffert flytende i elven Spree, ved den store parken Treptower Park i Øst-Berlin. Inne i kofferten lå liket av den norske kvinnen. Treptower Park er en av de største og mest kjente parkene i Berlin, blant annet fordi parken også rommer et enormt minnesmerke over de mange sovjetrussiske soldater som ofret livet under frigjøringen av Berlin i april og mai 1945. Funnet førte til en stor politietterforskning, hvor bilder av kvinnens sko, en lighter, smykker og andre gjenstander ble vist frem i mediene, sammen med bilder av de to trillekoffertene kvinnen lå i, den ene inne i den andre.

Etter kort tid fant politiets frem til hvem den drepte kvinnen var. Etter en uke fant politiet også frem til åstedet, i kunstgalleriet Paradise KulturRaum i Wedding. I galleriet hadde det i tiden før drapet vært flere fester, hvor både den norske kvinnen og den chilenske mannen hadde vært til stede. Politiets kriminalteknikere fant blodspor som viste at forbrytelsen hadde skjedd der.

Lene Sand fra Mandal ble funnet drept i denne kofferten, flytende på elva Spree i Berlin. Kofferten skal ha ligget i elva noen dager.

Vitner meldte fra til politiet at de hadde sett den 38 år gamle innehaveren av galleriet som hadde dratt en trillekoffert til S-bane-stasjonen i Wedding.

Med banen ni stasjoner gjennom Berlin

Med forstadstoget er det ni stasjoner tvers gjennom Berlin til Treptower Park, hvor kofferten senere ble funnet flytende i elven.

Internasjonal etterlysning førte til at chileneren ble pågrepet i Mexico i august i fjor. Siden har tyske myndigheter arbeidet med å få mannen overført til Tyskland, noe som har vært en komplisert operasjon fordi det ikke finnes noen formell utleveringsavtale mellom de to landene.

Hvert år skjer det litt over 100 drap i Berlin, som har 3,5 millioner innbyggere. Politiets syv mordkommisjoner oppklarer opptil 97 prosent av drapene, viser kriminalstatistikken for den tyske hovedstaden.

Politiets etterforskning har vist at det var kunstnerlokalet Paradise KulturRaum i bydelen Wedding som var åsted for drapet. Herfra ble den drepte norske kvinnen fraktet i trillekoffert på S-banen tvers gjennom Berlin. Hun ble funnet i elven Spree.