En 36 år gammel kvinne fra Mandal ble funnet drept og plassert i en koffert i Berlin lørdag 13. juni. Kofferten ble funnet flytende i elva Spree, og drapet har vakt stor oppsikt i Tyskland.

Fædrelandsvennen har lørdag kveld vært i kontakt med venner av kvinnen, som har problemer med å ta inn over seg de opplysningene som har kommet frem.

— At dette har skjedd, er helt uvirkelig, sier kvinnen, som ikke vil stå frem med navn, til Fædrelandsvennen.

Hun fikk vite om drapet fredag.

- Reiste mye

Kvinnen har kjent den drepte mandalskvinnen i over 20 år, og venninnen forteller om et siste møte i hjembyen rett før 17. mai. Kvinnen var da hjemme en liten tur, men hadde en tid oppholdt seg i Berlin.

- Hun var mye borte fra Mandal og reiste mye. Denne gangen var det Berlin som var det store. Hun hadde vært der mange ganger, sier venninnen til Fædrelandsvennen.

Kvinnen fra Mandal ble funnet drept i denne kofferten, flytende på elva Spree i Berlin. Kofferten skal ha ligget i elva noen dager.

Rett før 17 . mai var den drepte Mandal-kvinnen tilbake i hjembyen. Til venninnen fortalte hun om sitt nye kunstnermiljø i Berlin.— Hun sa at det var « himla mye gøye folk » , musikere og kunstnere. Hun var selv veldig kunstnerisk av seg, og her hadde hun liksom funnet plassen sin, sier venninnen.

- Enestående

Hun forteller at 36-åringen på sine turer reiste alene, men hadde lett for å bli kjent med folk.

— Hun var spesiell og enestående. Det var ikke dette som var planen. Hun skulle bli gammel og ha det gøy, sier venninnen.

Hun sier vennene i Mandal ikke møtte henne så ofte, men at de holdt kontakt via Facebook.

Siste kontakt hun hadde med henne, var via Facebook for 3-4 uker siden. Det var da ingenting som tydet på at noe var galt.

Etterlyst internasjonalt

Venninnen sier at 36-åringen fortalte om miljøet rundt galleriet Paradise KulturRaum da hun møtte henne i forkant av 17. mai.

Det er eieren av galleriet, en 38 år gammel chilener, som er mistenkt for drapet på kvinnen, opplyser påtalemyndigheten i Berlin.

38-åringen er nå etterlyst internasjonalt. Det fryktes at han har forlatt Tyskland og reist til Sør-Amerika.

Det er eieren av Paradise KulturRaum som er mistenkt for drapet av kvinnen fra Mandal. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet

En kvinne har sagt til politiet at hun så chileneren i følge med avdøde lørdag 30. mai. Seks dager senere skal han ha ringt til venner og bedt dem om å skynde seg til galleriet, men ingen av dem hadde tid, skriver Bild.Chileneren skal sist ha blitt sett i Berlin 12. juni, dagen før kofferten ble funnet.

I elva noen dager

Ifølge VG var den drepte kvinnen invitert på konsert på Paradise KulturRaum-galleriet den 6. juni, men at arrangementet ble avlyst på ettermiddagen samme dag.

Politiet har ikke gått ut med offentlig informasjon om når drapet skjeddet. Det var et eldre ektepar som så den rundt 70 centimeter høye kofferten i elva Spree i Treptower Park.

Kofferten hadde ligget i vannet i noen dager, skriverBerliner Morgenpost.

Politiets teori er at den drepte kvinnen ble fraktet i kofferten med S-Bahn fra galleriet i bydelen Wedding til andre siden av byen. Der ble kofferten senket i elva som renner langs parken.

Utenriksdepartementet opplyser til Fædrelandsvennen at de pårørende vil få tilbud om konsulær bistand dersom de ønsker det.

— Jeg kan bekrefte at kvinnen er hjemmehørende i Agder. Vi ble kontaktet av tysk politi, som anmodet oss om å varsle kvinnens pårørende. Varslingen ble gjort av lokalt politi i flere politidistrikt, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas til Fædrelandsvennen.