Det opplyser bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger til Fædrelandsvennen.

— Han ble utlevert natt til søndag. Jeg har fått opplyst at han nå er varetektsfengslet, i utgangspunktet i fire uker, sier Lundevall-Unger til Fædrelandsvennen.

Lundevall-Unger er oppnevnt som bistandsadvokat for Sands familie.

Lene Sand (36) fra Mandal ble funnet drept i Berlin i fjor sommer. Mannen som ble utpekt som sannsynlig gjerningsmann rømte fra landet, men er nå tilbake i Tyskland etter å ha blitt utlevert fra Mexico. Foto: Privat

Familien lettet— Familien er svært lettet over at utleveringen nå har funnet sted. Det har vært en komplisert prosess som har tatt lang tid. Dette betyr at det ikke er så lenge til rettssaken kan starte, sier Lundevall-Unger.

Hovedforhandlingen er ikke formelt berammet, men advokaten antar at rettssaken kan gjennomføres innen september.

Fædrelandsvennen har ikke lyktes i å innhente noen kommentar fra tyske myndigheter. Statsadvokat Martin Steltner hos påtalemyndigheten i Berlin satt mandag i et møte og var ikke tilgjengelig for kommentar.

Det er uklart hvordan 38-åringen stiller seg til anklagene mot ham. Ifølge Lundevall-Unger samtykket chileneren til å bli utlevert til Tyskland.

Ble funnet i elven

Liket av Mandal-kvinnet ble funnet i en koffert som lå og fløt i elven Spree.

Det var i juni i fjor at en turgåer oppdaget en koffert flytende i elven Spree, ved den store parken Treptower Park i Øst-Berlin. Inne i kofferten lå liket av den norske kvinnen.Funnet førte til en stor politietterforskning, hvor bilder av kvinnens sko, en lighter, smykker og andre gjenstander ble vist frem i mediene, sammen med bilder av de to trillekoffertene kvinnen lå i, den ene inne i den andre.

Etter kort tid fant politiets frem til hvem den drepte kvinnen var. Etter en uke fant politiet også frem til åstedet, i kunstgalleriet Paradise KulturRaum i Wedding. I galleriet hadde det i tiden før drapet vært flere fester, hvor både den norske kvinnen og den chilenske mannen hadde vært til stede. Politiets kriminalteknikere fant blodspor som viste at forbrytelsen hadde skjedd der.

Komplisert utlevering

Vitner meldte fra til politiet at de hadde sett den 38 år gamle innehaveren av galleriet som hadde dratt en trillekoffert til S-bane-stasjonen i Wedding.

Med forstadstoget er det ni stasjoner tvers gjennom Berlin til Treptower Park, hvor kofferten senere ble funnet flytende i elven.

Internasjonal etterlysning førte til at chileneren ble pågrepet i Mexico i august i fjor. Siden har tyske myndigheter arbeidet med å få mannen overført til Tyskland, noe som har vært en komplisert operasjon fordi det ikke finnes noen formell utleveringsavtale mellom de to landene.