KRISTIANSAND: — Jeg ønsker å komme ut av fengslet. Jeg vil hjem til Mandal og bo hos min mor i påvente av straffesaken. Det kan bidra til at jeg kan møte soningen på en annen måte.

Den 21 år gamle mannen var ydmyk og lavmælt da han ble fremstilt for forlenget varetektsfengsling i Kristiansand tingrett torsdag formiddag. Der krevde påtalemyndigheten forlenget varetektsfengsling. Men den unge mannen vil ut av fengselet, og han fikk sterk støtte fra sin forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen.

LØSLATES: Advokat Sveinung Søndervik Johnsen ba om at hans klient ble løslatt, men fikk ikke rettens medhold. Foto: Hallgeir Oftedal

Retten opphevet for øvrig referatforbudet under fengslingsmøtet.

Bo hos mor

— Jeg vil bo hos min mor. En kamerat av henne har lovet med å skaffe jobb, sa den siktede. Han fortalte i retten at han sliter i fengselet, men oppturene kommer når han annen hver uke har besøk av familien, og den andre uka av en venninne.

— Jeg manner meg opp. Virker blid og fornøyd slik at de som kommer på besøk, ikke skal få en nedtur. Men sannheten er at jeg har problemer med søvn og konsentrasjonen slik at jeg ikke klarer skolegangen i fengslet. Telefonsamtalene er begrenset i tid, og det blir mest å si "hei, jeg er glad i deg". Jeg savner utrolig masse familien. En løslatelse vil gjøre meg i stand til å møte rettssaken og den lange soningstiden, sa 21-åringen.

Politiadvokat Terje Kaddeberg Skaar var klar på at retten ikke måtte slippe 21-åringen ut:

— Det vil virke støtende mot den alminnelige rettsfølelse om siktede blir løslatt. Mandal er en liten by, og saken har fått bred omtale i mediene. Derfor vil det ikke være riktig å løslate ham. Han er siktet for en alvorlig forbrytelse og ble i 2009 også straffet for en voldsforbrytelse, understreker politiadvokaten.

Bør løslates

— Siktede ble angrepet av avdøde i leiligheten. Det endte med en slåsskamp og en affekthandling som medførte en alvorlig handling. Det er neppe støtende at min klient løslates og bor hos sin mor noen uker før straffesaken starter, fremholdt hans forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen.

— Mediefokuset er ikke slik aktor beskriver. Og det er ingen abstrakt oppfatning av hva som er støtende som skal avgjøre om han skal slippes ut av fengsel. Det er en konkret vurdering retten skal ta, og det vil neppe komme noen særlige reaksjoner om han tar opphold hos sin mor i en periode. Han er fratatt sin identitet i fengslet. At han skal skape utrygghet i lokalmiljøet, stemmer ikke. Det er sterke menneskelige hensyn som tilsier en løslatelse. Han havnet i en katastrofal situasjon da avdøde startet slåsskampen i leiligheten, fremholdt Johnsen, som hevdet å ha støtte for sin argumentasjon i tidligere avgjørelser i Høyesterett om løslatelse fra varetekt i alvorlige saker.

Retten sa nei

Kristiansand tingrett hørte mer på påtalemyndigheten enn forsvareren.

"Retten har merket seg anførslene omkring foranledningen for drapet, men er enig med påtalemyndigheten at måten forholdet skjedde på – med en rekke mennesker til stede med tyngde taler for at løslatelse vil virke støtende. Det er tale om drap med kniv, hvor offeret ble påført en rekke knivstikk. Siktede har opplyst at han har til hensikt å oppholde seg i Mandal, noe som nødvendigvis vil medføre en konkret fare for å støte borti vitner, tilstedeværende ved hendelsen eller mulige etterlatte".