PÅ DRAPSTOPPEN: Agder politidistrikt troner på toppen av årets drapsstatistikk. Det skaper store utfordringer og går hardt ut over økonomien, sier kriminalsjef Arne Pedersen til Fædrelandsvennen.

KRISTIANSAND: — Jeg måtte spørre flere ganger om det virkelig var riktig det vedkommende fortalte. Det er gått knapt én uke siden forrige drap, og så skjer det igjen. Det er meget spesielt, sier kriminalsjef Arne Pedersen til Fædrelandsvennen.

Drapsalarm i går igjen

Det var klokken 19.50 tirsdag kveld at politiet fikk en bekymringssamtale. Vedkommende var redd for at det kunne ha skjedd noe alvorlig med en navngitt mann.

Politiet rykket ut til en adresse i Vanse og fant en 57-åring drept. Pedersen har vært på jobb store deler av natt til onsdag når Fædrelandsvennen snakker med ham onsdag formiddag.

— Det er problematisk for politidistriktet når vi får så mange drap på så kort tid. Etterforskningen krever at det settes på store politiressurser i startfasen, sier Pedersen.

Gårsdagens drap er det tredje i oktober, og det gjenstår fortsatt én uke. Totalt er det begått sju drap på Sørlandet i år. Fem av dem har skjedd i løpet av to og en halv måned.

Ekstra drapsmidler

Agder politidistrikt har tidligere sagt at det kan være aktuelt å be om ekstramidler fordi ressurskrevende drapssaker koster svært mye penger å etterforske.

— Vi bruker svært mye overtid i oppstartsfasen på slike saker. Og vi kan ikke la være og trekke inn de ressursene som er nødvendige selv om det koster mye penger, sier Pedersen.

Kriminalsjefen har tidligere uttrykt at det kan være fristende å be om ekstra ressurser i form av politikapasitet fra andre politidistrikt, men at det ikke alltid er hensiktsmessig.— Når det skjer grove kriminalsaker som drap, så trenger vi bistand umiddelbart. Når initialfasen er over, så kan man roe etterforskningen noe ned og jobbe mer normalt. Da er det ofte for sent og man trenger ikke ekstra ressurser, sier Pedersen.

Her følger drapsoversikten fra i år:

Drapet i Vanse Foto: Jarle R. Martinsen

FARSUND 23. OKTOBER

En 57 år gammel mann blir funnet drept i en tomannsbolig i Vanse i Farsund kommune. Tre menn blir etter få timer pågrepet og siktet for forsettlig drap. Mannen er tidligere dømt for flere seksuelle overgrep mot en rekke kvinner. Hevn kan være et mulig motiv.

Drapet i Vegusdal Foto: Hallgeir Oftedal

VEGUSDAL 17. OKTOBER

Natt til onsdag 17. oktober ble en 37 år gammel mann drept ved Vågsdalen i Birkenes. En 35 år gammel mann er pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. 37-åringen er trolig utsatt for grov vold. Motivet er uklart.

Drapet på Østerhus i Grimstad Foto: Tore-Andre Baardsen

GRIMSTAD 3. OKTOBER

3. oktober gikk en 35 år gammel kvinne innom Jernia på Vågsbygd senter for å kjøpe kniv. Denne tok hun med seg til foreldrenes bolig på Østerhus i Grimstad. Her knivdrepte hun sin 76 år gamle far og forsøkte å drepte moren (75) med kniv. Kvinnen har fra første avhør erkjent straffskyld. Saken er fortsatt under etterforskning.

Drapet på Fevik i Grimstad. Foto: Kjartan Bjelland

FEVIK 5. SEPTEMBER

5. september satte en 43 år gammel kvinne seg på mopeden sin like utenfor Arendal. Målet med kjøreturen var stefarens bolig på Fevik. En medbrakt kniv ble brukt til å drepe stefaren. Motivet kan være gamle uoverenstemmelser knyttet til seksuelle overgrep. Kvinnen erkjente straks de faktiske forhold, men har nå også erkjent straffskyld. Saken er fortsatt under etterforskning.

Drapet ved Nævisdal i Arendal. Foto: Torstein en

ARENDAL 9. AUGUST

9. august ble en 42 år gammel mann funnet død i huset han bodde i på Nævisdal i Arendal. Mannen ble drept som følge av omfattende voldsutøvelse. To menn og to kvinner er siktet for drapet. Saken er fortsatt under etterforskning. Motivet kan være krangel om penger.

Drapet i Øvrebyen i Mandal. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: 5. JULI

Natt til 5. juli var det fest i en leilighet i Mandal sentrum. Under denne festen ble en 22 år gammel mann knivdrept. En 21 år gammel kamerat er siktet for drapet. Onsdag sendte statsadvokatene i Agder sitt forslag til påtaleavgjørelse for endelig klarering med riksadvokaten. Motivet er uklart.

Drapet på Grim i Kristiansand.

KRISTIANSAND 11. januar:

Natt til 11. januar i år ble en 38 år gammel kvinne knivdrept av sin åtte år yngre mann i deres bolig på Grim i Kristiansand. Mannen er tiltalt for forsettlig drap. Saken mot ham kommer opp for Kristiansand tingrett i dagene 19. til 22. november. Motivet er uklart.