KRISTIANSAND: — Det passa meg bra med ei hetebølge nå. Campingvogna ble kondemnert etter flommen, så nå holder jeg på å pusse opp ei ny ei, forteller Hawk Christensen til Fædrelandsvennen.

Da artisten gikk og la seg om kvelden den 14. september i fjor, var det høyt vann på Bjønndalen camping i Vennesla. Morgenen etterpå våknet han med vann på gulvet inne i campingvogna. Da han åpnet døra, skvulpet det godt utenfor, og han gikk over campingplassen med vann til over knærne.

Nå jobber Hawk Christensen med å få pusset opp sin nye campingvogn, som skal plasseres på Bjønndalen camping. Der bodde han i ett år fram til vogna hans ble tatt av flommen. Foto: Kjartan Bjelland

— Vannet hadde steget over én meter gjennom natta. Hele gulvet i campingvogna ble ødelagt. Det er mye bedre med sommervær, slik vi har i dag, sier han.

Store kontraster

Da ekstremværet «Petra» rammet i fjor høst, falt det i løpet av fem dager falt det 197,7 millimeter nedbør på Mestad, like nord for Mosby i Kristiansand, i fjor. I år ser det ut til å komme null dråper regn på de samme fem dagene - og mye mer sol.

Maya Bjørkli tok frokosten på Hamresanden i finværet torsdag formiddag. Foto: Kjartan Bjelland

Meteorologene har varmerekorder i kikkerten, og sola steiker. 15. september 2015 står altså i kraftig kontrast til 15. september 2016. Allerede klokka 10 på morgenen traff vi ei kvinne som nøt sola på Hamresanden.— I dag tok jeg frokosten på stranda, forteller Maya Bjørkli.

Sammen med en venninne tilbrakte hun formiddagen i sjøkanten. Et bad ble det også, og Bjørkli anslo temperaturen til å være 18-19 grader inne ved land.

— Dette er jo bare så deilig, så fantastisk. Vi må bare nyte det, for dette blir vel årets siste sommerdag, forteller hun.

– Det er nok 18-19 grader. Jeg badet masse i går, sier Bjørkli. Foto: Kjartan Bjelland

Padlet rundt på campingen

Marie Tveiten, som eier Nidelv camping i Arendal, måtte ty til kano for å komme seg rundt på plassen under flommen i fjor.

— Det var grusomt. Nesten helt uvirkelig. Totalt ble det skader for nesten 2,5 millioner for campingen og restauranten. Bare i kjøkkenutstyr røk det en halv million, sier hun.

Marie Tveiten, eier av Nidelv Camping, padlet rundt på campingplassen for å sjekke hvor store vannskadene på anlegget var etter ekstremværet «Petra» i fjor. Foto: Ernest Boswarva

Ifølge Tveiten var det en flom i 1987 som ga like høy vannstand som «Petra» gjorde i fjor.— Den gangen ble alle hyttene ødelagt. Derfor satte vi de nye på høyere påler, så heldigvis ble ikke ødelagt i fjor, forteller hun.

I år er det derimot en helt annerledes dag også for campingplasseieren.

- Nå står jeg i båten, klar til å starte motoren. I dag skal vi ut på holmene i skjærgården. Svømme og bade. Det blir nydelig, forteller hun begeistret.

Bildet viser Nidelv Camping i Arendal tatt med ett døgns mellomrom under flommen i fjor. Foto: Kjartan Bjelland

Varmeste på 110 år?

Tidligere i uka ble det spekulert i om det kunne settes september-rekord på Kjevik. Den er på 26,3 grader, satt 3. september 1991. For hele Kristiansand er septemberrekorden på 28 grader, satt på Eg sykehus 2. september 1906. — Klokken 12.00 ble det målt 23,5 grader på Kjevik. Men det er enda litt tidlig på dagen, så det kan nok komme opp i både 25 og 26 grader, sier vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt til Fædrelandsvennen.

Hun forteller at de siste dagene har det varmeste vært mellom klokka 16 og 17, og er spent på om dette blir den varmeste septemberdagen på 110 år.

Blir kaldere

Men det blir ikke sommervær i hele september. Allerede fredag er det fare for regnbyger, og temperaturen faller.

— Lørdag og søndag blir fine dager igjen, men lange perioder med sol. Det blir ikke så varmt som det har vært, men vi får temperaturer opp mot 20 grader gjennom helga. Neste uke blir det litt kjøligere, men mye sol og temperaturer opp mot 15 grader er jo absolutt ei fin høstuke, forklarer meteorologen.

Tilbake til Øvrebø

Da Hawk Christensen fikk campingvogna ødelagt, dro han til USA på grunn av kjærligheten. Det gikk skeis, og han dro hjem igjen i sommer. Da kjøpte han seg ei stor campingvogn, som kun kan trekkes av lastebiler og store pickuper. Nå jobber han på den hjemme hos sin far i Tveit, og håper å få den klar før vinteren.

Da skal han returnere til campingplassen i Vennesla, hvor han bodde i et år før flommen tok den.

— Jeg elsker Bjønndalen. Det er noe spesielt med den plassen, så jeg må tilbake dit, forteller artisten.

Slik ser campingvogna Hawk Christensen pusser opp innvendig ut. Den skal erstatte vogna som ble kondemnert etter flommen i fjor. Foto: Kjartan Bjelland