Store vannmengder er på vei ned vassdraget etter nedbøren den siste tiden.

— Beboeren i to boliger følte seg utrygge da vannmassene nærmet seg. Det var en udramatisk evakuering, der fem personer har dratt til familie i nærheten, og et ektepar er innlosjert på hotell i Risør, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Martin Ugland, til Fædrelandsvennen tirsdag kveld.

Nrk Sørlandet fikk opplyst at vannmassene hadde begynt å grave vekk jord fra under husene.

Det ble hektisk for politiet og andre etater da det flommet over i Gjerstadvassdraget tirsdag. Demningen like ved Risør sentrum flommet over, og politiet har gått ut og bedt folk om å vise aktsomhet i området, respektere sperringer og gjøre som de blir bedt om.

— Det er voldsomme krefter i vannmassene, var den klare beskjeden tidligere tirsdag.

Klokka 22.20 sier Ugland at vannmassene har begynt å synke litt.

— Et firma som disponerer slusene der klarte å få dem opp ved hjelp av en kran, etter at det hadde vært utført vedlikeholdsarbeid på dem.

Han sier også at entreprenøren holder på å rydde Fv 418, som har vært stengt på grunn av flommen. Trolig vil den bli åpnet en gang etter midnatt.

To veier stengt

Tidligere tirsdag ble det meldt at en demning i Prestfossdammen i Gjerstad hadde gitt etter, og at to veier da ble stengt

Fylkesvei 351 og fylkesvei 418 ble stengt på grunn av oversvømmelser, meldte vegtrafikksentralen. Det gjaldt ikke veiene som brukes som omkjøringsveier i forbindelse med utbedring av tunnelene på E18 i området.

— Demningen har gitt etter og det strømmer 140.000 liter vann per sekund nedover vassdraget. Ett hus er evakuert på grunn av vannet, som står én meter opp på idrettsplassen like ved demningen ved Gjerstad, ifølge politiet.

Vann1.jpg

I bunnen av samme vassdrag var en eldre demning ved Søndeled da under stort press. Lemmene, som til vanlig skal regulere vannstanden, satt fast og vannet flommet over og ut på veiene.— Det er en eldre demning fra 1907 helt nede ved Søndeled vi jobber med å åpne nå. Vi får ikke opp lemmene, så vi venter på en lastebil som skal dra de opp, uttalte politiet.

Vannet steg fort

Vannet har steget med rundt ti centimeter den siste timen. Det sa innsatsleder Odd Holum fra politiet. Han var på stedet, og ventet på at mannskapet fra kraftverket skulle komme. Det tok tid, for mannskapet var forsinket på grunn av flomstengte veier.

— Vannet stiger fortsatt her, og vi i jobber med å få åpnet opp demningen.

- Hvor dramatisk er det?

— Det blir ikke mer kritisk enn det er nå. Veiene rundt her er stengt, men representanter fra Norges vassdrags- og energidirektorat sier det ikke er noen fare for at demningen skal ryke. Det jeg er bekymret for er gangbroen som krysser elven noe lenger oppe. Vi er usikre på hvor mye sideveisbelastning den tåler, sa Holum, som sa vannet da var oppe til bjelkelaget på broen.