— Vannet trakk seg veldig fort tilbake. Men det er fortsatt så høyt noen steder at kloakkpumpene går under vann. Så leilighetene har problemer med dusj og toaletter.

Slik så Nidelv Camping i Arendal ut torsdag formiddag. Foto: Ernest Boswarva
Fredag så det slik ut. Foto: Ernest Boswarva

Torsdag padlet Tveiten rundt i kano på campingplassen, for å få oversikt over situasjonen.

Klarte ikke sove

— Det har vært litt tøft de siste dagene. I går natt var jeg ute klokka to for å se hvordan det sto til. Da klarte jeg ikke sove igjen, ettersom jeg så hvor høyt vannet sto.

Men fredag hadde de store vannmengdene endelig begynt å trekke seg tilbake.

— Men der vannet har klart å komme inn, har det blitt et forferdelig gris. Tenk at det har kommet så mye jord og sand gjennom veggene. Fredag ettermiddag var det fortsatt litt vann i bygningene. Det tar litt tid før det siler ut, selv om vannstanden synker.

Store skader i 1987

Tveiten har hatt kontakt med forsikringsselskapet, og neste uke kommer det en takstmann.

Marie Tveiten, eier av Nidelv Camping, padlet rundt på campingplassen torsdag, for å sjekke hvor store vannskadene på anlegget var. Foto: Ernest Boswarva

— Så blir det vel etter hvert å rive ned gulv og vegger der det er skader. Men det har ikke blitt så mye skader som vi hadde i 1987. Da hadde vi skader for 900.000 kroner. i dag hadde dette kostet rundt fem millioner, sier hun.

Hun legger til at det har blitt gjort flere sikringstiltak.

- Vanlig at vannet trekker seg raskt tilbake

Elin Langsholt, vakthavende hydrolog hos NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) forteller at vannet ofte trekker seg raskt tilbake etter flomtopper.

— Det skal veldig mye vann til for å holde en høy vannføring. Det siste døgnet har det ikke kommet nok regn til å holde oppe en rask vannføring. Flomtopper kommer brått, og går ofte ned igjen, forteller hun.

Når vannet trekker seg tilbake, er det allikevel andre ting man må passe på.

— Da er elvebredden så gjennomvåt at det kan bli fare for skred. Det avhenger av hva slags løsmasser det er, men hvis det er mye sand og leire er det mulighet for skred, sier Langsholt.