— Det er ikke uvanlig at Aust- og Vest-Agder tar av ganske mye nedbør, men det har kommet mye de siste to dagene, forteller meteorolog Jon Smith ved Meteorologisk Institutt til Fædrelandsvennen.

129 millimeter

Det var en gang en gangvei... Bildet er tatt i Mosby ringvei ved 9-tiden tirsdag. Foto: Jon Anders Skau

Ved Mestad målerstasjon på Oddernes har det falt 50,9 millimeter siste døgn. Ifølge meteorologen ble det, ved samme målerstasjon, målt 78,1 millimeter mellom søndag og mandag. Det utgjør 129 millimeter på to døgn.

Kort og intenst

— Det vil bli vått i dag også, sier meteorologen.

Ifølge meteorologen ligger det flere byger ute i havnet med kurs for Sørlandskysten.

— Det vil bli kortvarig, men intenst, sier Smith.

Økt bemanning

Meteorologisk Institutt har satt inn ekstra meteorologer for å følge været på Sørlandet.

— Vi får noen byger tirsdag og onsdag, før neste runde velter innover natt til torsdag, sier meteorologen.

Ifølge meteorologen er det litt usikkert hvilken vei vinden tar, og derfor kan han ikke si nøyaktig hvor uværet vil treffe.

— Det er litt usikkert om det blir mest i Aust eller Vest- Agder, men vått blir det, sier Smith.

— Utsatte plasser vil det trolig bli over 200 millimeter i løpet av uka, og de fleste vil havne et sted mellom 100-200 millimeter.

Plutselig strandlinje

Et sted som foreløpig virker ganske utsatt, er barnehagen på Mosby Oppvekstsenter. Otra har gått over breddene og beveget seg inn på lekeplassen til barnehagen og slukt både klatre- og huskestativet. Til gjengeld har de fått strandlinje bare noen trappetrinn unna.

Plutselig fikk barnehagen på Mosby strandlinje i stedet for klatre- og huskestativ. Foto: Heidi Haugen

— Akkurat nå skinner sola, så det er ganske idyllisk for øyeblikket, sier fagleder i barnehagen tilknyttet Mosby oppvekstsenter, Heidi Haugen.Hun sier de har ett-, to- og treåringer i barnehagen nå. De eldste har vært på tur, mens de yngste har hatt innedag.

— Barna syns det er litt spennende, sier Haugen.

Hun sier det er rundt 50-60 centimeter i lekeparken. Det samme skjedde en kort periode i fjor da noen var litt ivrige med åpningen på vannmagasinet lenger opp i dalen.

— I fjor hadde vi fire- og femåringer her også. De var veldig lystne på å ute å se. Så da hadde vi noen turer ut i små grupper. Flommen ødela ikke noe i fjor, så vi er ikke så stresset for dette i år, sier Haugen.

— Barnehagen ligger på en topp, så vannet kommer ikke inn ennå. Men det var visstnok helt oppe ved døren for noen år siden, sier hun.

Foreløpig stille for brannvesenet

To mann fra Brannvesenet i Kristiansand var på formiddagen sendt ut med pumpa til Mosby, rett i nærheten av nevnte barnehage, for å fjerne vann fra det som utviklet seg til et svømmebasseng i kjelleretasjen. Brannvesenet i Grimstad har i natt tømt en kum som var i ferd med å flomme over og strømme inn i en kjeller.

— Vi var ute og pumpet en kum som holdt på å renne inn i en kjeller. Det er en bekk som går over sine bredder, og kummene som skal ta av for vannet klarer ikke å holde unna, opplyser Brannvesenet i Grimstad.

Store skader

Da det nylig var flom flere steder på Sør- og Østlandet, som blant annet ødela Sørlandsbanen i et døgn og oversvømte flere boliger og bygårder i Oslo, har forsikringsbransjen anslått utgiftene til å være store.

— Vi stipulerte skadene til rundt 400 millioner for forsikringsselskapene, sier kommunikasjonsdirektør i IF Jon Berge,

Han er klar på at man bør flytte verdier opp fra kjellernivået og passe på at biler og campingvogner står trygt.

— Hvis uhellet er ute må du kontakt forsikringsselskapet så fort som mulig. Ser man at vannet er i ferd med å komme inn, kan det være lurt å kontakte brannvesenet ganske kjapt, sier Berget.