— Årsaken til at vi varsler ekstremvær nå, er på grunn av de store nedbørsmengdene som har kommet over en lengre tidsperiode. Det har kommet mye nedbør allerede, og torsdag kommer det enda mer. Lokalt kan dette få store konsekvenser med flom og oversvømmelser, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Det har vært en våt uke i begge Agder-fylker. Natt til torsdag kommer ekstremværet Petra over Sørlandet.

— Lokalt vil det komme opp mot 30-70 mm i løpet av torsdagen. Det begynner natt til torsdag, og tar seg opp igjen på formiddagen. Hadde dette vært et enkelttilfelle, hadde vi kanskje ikke meldt ekstremvær. Men nå har det regnet veldig mye, og jorda takler ikke mer. Vann i elver begynner å finne nye veier, sier Gislefoss.

Nå ber de folk følge ekstra nøye med på varselene som kommer.

— Man må forberede seg på mye vann og de eventuelle konsekvensene.

Gløtt av sol onsdag

Onsdag blir det bygevær. Nedbøren vil komme spredt over begge fylker, men det kan komme mellom 10-15 mm lokalt.

— Foreløpig er det vanskelig å si hvor det kommer mest, men det vil bli lokale forskjeller. Det er mulighet for torden, men det vil kanskje bli gløtt av sol, forteller Gislefoss.

Men sola blir fort borte, for på torsdag kommer ekstremværet Petra.

— Da vil det bøtte ned. Slik det ser ut nå vil det komme mellom 30-70 mm. Nå har det kommet mye nedbør allerede, og jorden er mettet. Elvene begynner å nå det de klarer å frakte før det blir flom.

Videre forteller han at nedbøren vil gi seg natt til fredag.

— Helgen ser fin ut, og da vil det bli muligheter for at det vil tørke opp.

Flom flere steder

Tirsdag formiddag brast en demning i Prestfossdammen i Gjerstad, som førte til store oversvømmelser. Flere veier i Aust-Agder er allerede stengt på grunn av flom og oversvømmelser. Dette gjelder blant annet fylkesvei 351 og 418, opplyser vegtrafikksentralen. Ved barnehagen på Mosby oppvekstsenter gikk elven Otra over sine bredder, og bevegde seg inn på barnehagens lekeplass.

— Det er store muligheter for oversvømmelser nå. Selv om regnet gir seg, vil elvene fortsette å stige. Nedbøren forsvinner ikke ned i jorden nå, så alt kommer ut i elvene. Man prøver å regulere der det er demninger, men på et tidspunkt går ikke det lenger heller, sier Gislefoss.

Meteorologene overvåker værsituasjonen svært nøye.

— Dette vil få store konsekvenser lokalt. Det er fare for flom, som kan gjøre skader og sette både liv og verdier i fare, sier han og legger til:

Pass på kjellere

— Vi frykter at det blir slik det var ved forrige flomperiode. Nå har det kommet mye nedbør over en lang tidsperiode, som vi tror vil føre til oversvømmelser flere steder.

NVEs flomvarsel er oppgradert fra gult til oransje nivå. Det vil si at det kan føre til omfattende oversvømmelser og flomskader utsatte steder.

— Folk som bor i nærheten av små bekker og vassdrag må være på vakt. Blir det oversvømmelse vil vannet fort komme inn i kjelleren. Jeg ville heller ikke parkert bilen i en dump, da man kan risikere å finne bilen full av vann, sier Gislefoss.

Har flomberedskap på plass

Ved Bøylefoss kraftstasjon i Froland har de merket de store nedbørsmengdene.

— Foreløpig er det ikke et kritisk nivå for oss, og vi håndterer dette vanlig vis. Vi har et godt samarbeid oppover i systemet, sier Morten Henriksen, teknisk sjef ved kraftstasjonen.

Han forteller at de følger situasjonen nøye.

— Det er klart at vi er litt bekymret for torsdagsværet. Vi har satt vårt mannskap og flomberedskap på plass. Dersom det kommer ekstreme mengder med vann, må det ledes videre.

Henriksen forteller at det ikke er snakk om et skadenivå ennå.

— Dersom vannet kommer for høyt må vi stanse maskinene på Bøylefoss. Nå gjelder det å tette igjen med de hjelpemidlene som finnes, slik at kritiske komponenter ikke får vann på seg.

Stengt på grunn av oversvømmelse

Ifølge NRK Sørlandet har store vannmengder i Nidelva ført til at bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad har stengt ned produksjonen.

— Det er mye vann, jeg har aldri sett så mye før. Vi sliter med vann i kjelleren der sikringsskapet står, sier daglig leder i Nøgne Ø, Tore Nybø, til kanalen.

Nøgne Ø holder til i gamle Rygene kraftstasjon i Grimstad.

— Vi kom til Nøgne Ø på formiddagen og holdt på der til rundt kl 18. Det var utrolig mye vann. Vi måtte bruke sugeslangen fra en av bilene. Det er uvanlig at vi må ta i bruk den på slike oppdrag, sier utrykningsleder Helge Fjone.

Han forteller til Fædrelandsvennen at de følger med på værsituasjonen.

— Dersom det kommer så mye nedbør, kan det hende at vi må kalle inn reservestyrker, slik vi gjorde i natt. Det blir nok flere på vakt dersom ekstremværet kommer, sier Fjone.