DEBATT: Hva synes du om at moren tar ansvar? Skriv din mening nederst i artikkelen. NB! Husk fullt navn.

KRISTIANSAND: Den 38 år gamle kvinnen fra Kristiansand leste på fvn.no søndag om 18 årige Håvard Kjelsaas som var blitt banket opp utenfor Tollboden i Kristiansand sentrum.

Han måtte sy 46 sting i ansiktet etter det brutale overfallet. Hun fikk etterhvert mistanke om at sønnen hennes var ett av vitnene til episoden.

- Fortell alt — Politiet ringte meg tirsdag morgen og fortalte at sønnen min satt i avhør, forteller moren.

Han hadde ventet til 18-årsdagen sin med å gå til politiet, i håp om at ikke moren skulle få nyss om det. Der nektet han å si noe til politiet.

— Nå åpner du kjeften og forteller sannheten, ellers gjør jeg det, sa jeg til ham, sier hun.

To av ungdommene hadde allerede vært innbrakt mandag, og de hadde gitt feil opplysninger til politiet.

Deretter snakket hun med de tre andre ungdommene, og sendte dem alle opp til politihuset senere på dagen. Hun fulgte selv en av dem.

Hun ga også politiet navnet på vedkommende som hadde stukket av, som deretter ble innbrakt av en patrulje.

Denne gangen ble det gitt riktig forklaring. Deretter ble to av de involverte siktet for legemsbeskadigelse, og ytterligere en siktet for å ha avgitt falsk forklaring. En av de siktede, en tidligere straffedømt 17-åring, ble sittende i arresten til tirsdag ettermiddag. De siste to avhørte har status som vitner i saken.

Mangel på empati Kvinnen er sikker på at hun har gjort det eneste riktige, og at det ikke tjener til noe å fortie en så alvorlig sak.

— De forstår alvoret, selv om de kanskje ikke var like happy for at jeg hadde lagt meg oppi dette, sier hun.

— Ungdommene må ikke lure seg selv, politiet finner uansett ut av sannheten før eller senere.

Hun er bekymret over tiltagende rotløshet og blind vold blant de unge i byen.

— Det er en mangel på empati i disse ungdomsmiljøene som er skremmende. Vi som foreldre kan ikke bare sitte med hodet i hendene og se på at barna våre blir dratt med i meningsløs voldsspiral. Forhåpentligvis lærer barna våre noe om handling og konsekvenser etter dette.

"Jeg har lyst på noe bråk"

En av de andre ungdommene som er siktet i saken, sier til Fædrelandsvennen at han er lei seg for skadene Håvard Kjelsaas har fått etter episoden, men vil ikke be om unnskyldning før han er sikker på om han har gjort noe galt.

«Jeg har lyst på noe bråk,» skal en av guttene ha sagt til de andre i forkant av episoden. Deretter ble et tilfeldig offer valgt ut.

— Jeg føler med ham, men jeg husker ikke hva som skjedde. Det hele var over på 20-30 sekunder, og vi var fulle alle sammen. Kanskje kan jeg ha knuffet borti ham, jeg husker ikke. Men jeg slo ham aldri.

Han tror skadene som Kjelsaas fikk i ansiktet kan ha kommet av at ølflaska knuste da en av de siktede sparket mot ham.

— Det var nok et uhell, sier han.

Stakk av Etter det Fædrelandsvennen erfarer, skal det ha gått fire minutter fra overfallet startet - godt festet til tape via et overvåkningskamera - til det neste kameraet oppfanget ungdommene på vei opp i byen på flukt etter ugjerningen.

Ved bensinstasjonen i nærheten skal politiet ha påtruffet gjengen, og en av gjerningsmennene tok da bena fatt. De fire andre ga deretter opplysninger til politiet som ikke stemte overens med det kameraene hadde fanget inn.

Senere på natta har noen av ungdommene vært involvert i ytterligere to voldsepisoder i Kristiansand sentrum.

— To av de siktede har nå erkjent legemsbeskadigelse, og en har erkjent falsk forklaring, sier Oddbjørn Lunde, leder for personavsnittet ved Kristiansand Politikammer.