KRISTIANSAND: — Foreldre som bidrar og gir signaler om at vold er utolererbart setter vi veldig pris på i politiet. Det er prisverdig at foreldre tar intiativ til å finne ut av hva som skjer og få frem sannheten, sier Hortemo til fvn.no.

Han påpeker at det er viktig for politiet å ha gode samarbeidspartnere i kampen mot den negative voldsutviklingen Kristiansand har sett det siste året. Og i tillegg til et nært samarbeid med kommunen og barnevernet er foreldreengasjement en viktig brikke.

Fvn.no skrev tidligere i uken om 18 år gamle Håvard Kjelsaas, som uprovosert ble angrepet av en gjeng i sentrum og kuttet opp i ansiktet. Fredag sto moren til en av voldsmennene frem og fortalte om hvordan hun selv meldte sin egen sønn, som var med på angrepet, til politiet.

Sterk økning av vold i sentrum

Politistasjonssjef Hortemo forteller også at politiet nå jobber aktivt med sine samarbeidspartenere med et prosjekt for å bekjempe og redusere de grove voldsepisodene i byen. I år har det til nå vært 20 flere voldssaker i Kristiansand enn på samme tid i fjor og episodene er blitt mer og mer konsentrert til sentrumsområdene.

— Det har vært en opphopning av voldsepisoder i Kvadraturen, og økningen er sterkest på grovere voldssaker. Kristiansand er ikke preget av gjengkultur som i faste strukturerte grupper, men hva som defineres som "gjeng" er litt forskjellig. Vi har sett flere saker av at grupper går løs på enkeltpersoner, spesielt den senere tiden, sier Hortemo.

Vil kjøre null-toleranse for ordensforstyrrelser

For øyeblikket jobber politiet i Kristiansand med et prosjekt som skal få bukt med den negative utviklingen av grove voldsepisoder i sentrum. I løpet av høsten vil politiet øke bemanningen i på enkelte steder i sentrum hvor det ofte oppstår episoder på kveldstid i helgene. Kommunen og barnevernet er også med på dette prosjektet.

— Vi prøver å toppe bemanningen på noen tidspunkt og steder og spesielle dager i uken. Vi kjører en null-toleranse i forhold til ordensforstyrrelser på disse stedene. I praksis betyr det at vi vil prøve å gripe inn tidligere når forstyrrelser oppstår, for å hindre utvikling av grovere episoder. Vi vil også bli mye hardere på bøtelegging, sier Hortemo.