Fart, hopp, skarpe svinger og fare for kollisjoner løperne imellom. Det er det det dreier seg om når fire snøbrettkjørere eller alpinister kappes om å komme raskest ned den avanserte, 700 meter lange snøbrett— og skicrossløypa Bukkecrossen i Hovden Alpinsenter. Her er det 200 meters intens høydeforskjell fra topp og bunn.

— Den løypa er for de tøffe, sier Chris Christensen ved Hovden Alpinsenter til Fædrelandsvennen. Han burde vite det. Det er han og Pål Berntzen I Hovden Aktiv som har laget den. Det er også de som har fått selveste Norges landslag i Boarder/Skicross til å komme hit for å kjøre.

«Den lange snøcrossløypa»

2500 meter med doseringer, kuler og hopp, og med en høydeforskjell på 400 meter. Slik er den nye, lange skicrossløypa på Hovden. Foto: JOHS. BJØRKELI

Fart, små hopp, nydelig doserte svinger og liten fare for å kjøre i hverandre. Det er hva det dreier seg om i den andre ski— og snøbrettløypa. Den løypa kalles bare «den lange snøcrossløypa». Løypa som går på utsiden av Simlene, er 2500 meter lang og har en høydeforskjell på 400 meter.- Du kjenner det i beina når du har kjørt den fra toppen og ned til Tusseland, sier Christensen.

OL-gren

Dermed kan alpinsenteret på Hovden tilby nye løyper i en sportsgren som for lengst har blitt OL-gren. Den har sitt utspring fra vintersportsstedet Whistler i Canada i 1990, da filmprodusent Greg Stump laget film om ekstremsport der. De brukte snøscooter og løypemaskin for å lage ei løype i snø, inspirert av motorcrossløyper.

70 km/t

Mens den lange løypa er en herlighet å kjøre for folk flest, er Bukkecrossen til å gispe av. Her skal du svinge og mestre den smale løypa i 70 kilometer i timen, mens du samtidig kjemper med tre andre løpere om å komme først til mål.

— Det er en grunn til at vi måtte sette opp litt tettere med nett langs løypa, smiler Chris.

Nettene er satt opp for å beskytte løpere og andre som er i alpinanlegget utenfor den utfordrende crossløypa. Snøbrettene som brukes her er både tyngre og større enn dem man bruker til vanlig.

Skicross og pølser

Ellen Ellegaard fra Grimstad og Nora Duka fra Kristiansand hadde en fin dag i den lange snøcrossløypa ved Simlene da Fædrelandsvennen møtte dem der. Foto: JOHS. BJØRKELI

Da vi besøkte snøbrett— og skicrossløypene på Hovden, møtte vi Nora Duka (10) fra Kristiansand og Ellen Ellegaard (11) i den lange, hyggelige skicrossløypa. Ei på snøbrett og ei på ski. Selv om løypa er lang og det var noen knall og fall innimellom, var de to venninnene storfornøyde.- Vi skal bare ned og spise pølser, og så skal vi opp igjen, sa de smilende til Fædrelandsvennen.

Bygde ut

Smilende og fornøyd var også daglig leder Sture Bodahl Pilegård ved Hovden Alpinsenter der han skrensende stoppet opp for å ta en prat i «den lange løypa».

Daglig leder Sture Bodahl Pilegård ved Hovden alpinsenter koser seg i "den lange skicrossløypa" på Hovden. Foto: JOHS. BJØRKELI

— Vi begynte med en litt kortere versjon i fjor. Den ble så populær at vi skjønte dette var noe gjestene satte pris på. Da bygget vi den ut fra toppen av 4-seteren og ned til Tusseland. Den er grei å lage. Det er bare å flytte litt snø og lage doseringer og hopp. Ja, og så hogde vi litt i skogen nedover mot bunnen, sier Bodahl Pilegård, setter utfor resten av løypa og forsvinner til andre gjøremål. Å teste løypene er en del av disse.