setesdalsvegen_hyttefelt-3.jpg

Grunneier AS Sætersdalen har søkt detaljregulering av Otrosåsen hyttefelt for å øke antall hytter i området fra 106 til ca. 220. Det liker de dårlig, de som i over en generasjon har festet tomter i dette hyttefeltet. De viser til tidligere dom i Agder lagmannsrett fra 1998, som stadfester at grunneieren ikke har lov til videre utbygging eller fortetting av hyttefeltet. Men de får ingen støtte i kommunen for dommens betydning.

— Bykle kommune er tredjepart og ikke bundet av avtalen. Vi kan bruke ekspropriasjon dersom ikke hytteeierne og AS Sætersdalen kommer til enighet om hvordan fortettingen i Otrosåsen skal skje, sier Bykle-ordfører Jon Rolf Næss. Han sier det er viktig for den fremtidige utviklingen av Bykle at fortetting skjer.

Ikke nye hyttefelt

Hyttefesterne på Otrosåsen er vant til å ha det luftig mellom hyttene. Foto: Sondre Steen Holvik

Dermed har grunneier og tomtefestere fått kniven på strupen av Bykle kommune. Men det har også kommunen fått. Av Fylkesmannen. Fylkesmannens miljøvernavdeling har nemlig gjort det klart overfor Bykle kommune at det vil komme innsigelser derfra om ikke det blir fortetting i eksisterende hyttefelt, framfor å legge ut nye felt. De mener det ikke er ønskelig at hyttene spres videre innover i fjellet. I løpet av våren

— Når vi har fått inn alle høringsuttalelsene, skal vi behandle planforslaget i kommunestyret i løpet av våren. Men først skal planutvalget behandle saken, sier ordfører Næss.

— Vi venter på at kommunen skal førstegangsbehandle planen. Etter det tar vi kontakt med hytteeierne for å prøve å komme til enighet, sier Leif Hübert i AS Sætersdalen.

— Vi står langt fra hverandre. Vi synes fortettingen er voldsom, sier leder i Otrosåsen Vel, Stein Øyna.

Med i prosessen

Hyttevellet, som nå med plan- og bygningsloven i hånd er blitt delaktig i planprosessen, var i fjor i to møter med tiltakshaver AS Sætersdalen og kommunen. De mener det er bedre å være med å påvirke prosessen enn bare å si nei.

setesdalsvegen_hyttefelt-3.jpg

Vellet mener planen er altfor massiv. I tillegg ønsker de en veitrasé som i minst mulig grad berører eksisterende hytter. De krever at AS Sætersdalen tar kostnadene ved parkering for hyttene og at dersom det må bygges nye anlegg for vann, kloakk og strøm, så må dette bekostes av tiltakshaver. Overgang til eiertomter

«Vi har pr. i dag ikke hørt noe fra tiltakshaver hva gjelder tilbud om overgang til eiertomter,» skriver Otrosåsen Hyttevell i sin høringsuttalelse.

Vellet presiserer at «dersom våre rettigheter i festekontrakter skal bli tilsidesatt, er styrets innstilling at dette må skje gjennom en ekspropriasjon.»

Dermed kan det gå både vår og vinter igjen før siste ordet er sagt om fortettingen av Otrosåsen hytteområde.