Kirsten Leira på bordet under Hovdenrevyen i fjor høst som lokal forretningskvinne i diskusjon med Bykles næringssjef, i Rune Portaasens skikkelse (t.v.). Varaordføreren, spilt av Tom Are Strømsvik, jages på dør. ARKIVFOTO: JOHS. BJØRKELI Foto: JOHS. BJØRKELI

— På Hovden er det topp å være, sier Kirsten Leira. Men hun ønsker seg Vinmonopol - og at hyttefolket betaler eiendomsskatt.

Det var en studiekamerat som lokket Kirsten til Hovden i 1989. De trengte en dyktig medarbeider på Hovden Høyfjellsenter.

— Jeg hadde tatt lærerutdannelse på Lillehammer, men tenkte at jeg kunne utsette starten med ett år. Den «utsettelsen» har vart i over 26 år nå.

I dag jobber Kirsten ved Destinasjon Hovden, eller HovdenFerie som det het da hun begynte der i 2000. Nå steller hun med alt som har med reiseliv og markedsføring av Hovden å gjøre. Mannen hennes, Jan Sletten, jobber i skipatruljen i alpinsenteret, mens sønnen på 16 år går på videregående skole.

Fra Hvaler

Kirsten Leira er interessert i alt som har med friluftsliv å gjøre - fra hav til fjell.

Opprinnelig kommer hun fra Hvaler.

— Fra den ytterste nøgne ø, Spjærøy, der familien fortsatt har ei lita hytte som vi bruker titt og ofte, forteller hun.

— Jeg elsker røft vær - at det veksler mellom det rolige og det dramatiske, mellom regn og kulde, slik som det gjør både her i fjellet og ute ved hav og fjord, sier hun.

- Rolig? Det er vel ikke så mye ro på Hovden lenger?

— Jo, så absolutt. Jeg liker meg best utenfor løyper. Det har du kjempegode muligheter til på Hovden, selv om det koker av folk mange steder. En skjærtorsdag gikk jeg seks timer uten å treffe noen. Her kan jeg gå de lange, fine turene i fred og ro som jeg liker så godt. Jeg falt pladask for naturen da jeg kom hit i 1989. ## Intimt

Selv om det er mange hytter på Hovden, er det ordet «intimt» som dukker opp når Kirsten Leira skal beskrive Hovden. Folk kommer tett innpå hverandre her, men på en trivelig måte, synes hun.

— Hovden har ikke spredt seg utover. Det synes jeg er fint. Her er det gangavstand til alt - til butikker, til skole og barnehage, til løyper med mer. Det bruker vi når vi markedsfører Hovden overfører turistene. Det at du kan la bilen stå og ikke behøver å stresse etter parkering er et stort pluss.

Bør innføre hytteskatt

Hovden har utviklet seg på en god måte i de årene hun har bodd og arbeidet der, synes Leira.

— Men det er litt trist at de varme sengene, hotellsengene, har forsvunnet. Det er ikke så lett å holde på gruppemarkedet lenger, som for eksempel skoleklasser. Nå bor folk i hytter og leiligheter. Det gjør at næringer som driver med skiutleie og lignende sliter.

- Hvordan opplever du gjestene på Hovden?

— Veldig hyggelige. Det er jo også en utrolig hyggelig arbeidsplass jeg har, der jeg møter folk i ferie- og fritidsmodus.

- Dere legger ned mye arbeid for å gjøre det trivelig på Hovden, lager milevis med skiløyper og flotte parkeringsmuligheter. Burde hyttefolket betalt eiendomsskatt?

— Ja, det synes jeg. Jeg betaler med glede eiendomsskatt på Hvaler. Der legger kommunen det veldig godt til rette for feriefolket. Det gjøres i enda større grad her på Hovden.

Revyartist og kulturprisvinner

- Du blir omtalt som «dugnadsdronninga på Hovden.» Du liker å være der ting skjer?

Kirsten Leira på bordet under Hovdenrevyen i fjor høst som lokal forretningskvinne i diskusjon med Bykles næringssjef, i Rune Portaasens skikkelse (t.v.). Varaordføreren, spilt av Tom Are Strømsvik, jages på dør. ARKIVFOTO: JOHS. BJØRKELI Foto: JOHS. BJØRKELI

— Ja. Jeg synes det er en fin måte å møte folk på i andre sosiale sammenhenger enn den jeg er i til daglig. Dessuten er vi ikke flere her i Bykle og på Hovden enn at vi trenger å hjelpe til. Det er særlig ved sportsarrangementer i regi av sportsklubben her at jeg er med. Norgescupen i langrenn er et kjempestort arrangement. Der har jeg vært rennsekretær i mange år nå. NM i leirdueskyting var kanskje det morsomste arrangementet jeg har vært med på. Jeg visste knapt bak fram på ei hagle eller hva ei leirdue var. Her møtte jeg en helt annen type mennesker enn jeg var vant til. Mange gamle menn der noen av dem følte seg som «verdensmestre».

NM i leirdueskyting var kanskje det morsomste arrangementet jeg har vært med på. Jeg visste knapt bak fram på ei hagle eller hva ei leirdue var.

Hovden Tour, Rekordfestivalen, Mangfoldkveld i grendehuset, søppelplukking og Hovdenrevyen - overalt er Kirsten Leira med. Ikke rart hun fikk Bykle kommunes kulturpris i 2014. ## Beskjeden

Og ikke minst har Kirsten Leira moret revypublikum i den ene elleville scenen etter den andre på Hovdenrevyen. Første gang hun deltok i den årlige revyen som er Hovdens største kulturhappening, var i 1990. Hun parodierer vestkantfruer, lokale og tilreisende fiff like godt som rampunger eller hylstringer med capsen på snei.

- Du har det gøy på scenen?

— Egentlig er jeg beskjeden. Men det er noe med det å leve det ut på scenen. Får jeg innstudert en rolle, kan jeg gjøre hva som helst.

Får jeg innstudert en rolle, kan jeg gjøre hva som helst.

Vinmonopol og sykkelstier

— Jeg ser ingen grunn til å flytte fra Hovden så lenge jeg har familie her. Jeg tror det vil bli fint å være gammel her. Om ti år tror jeg ikke at Hovden vil være så veldig forskjellig fra i dag. Kanskje har vi fått vinmonopol og flere sykkelstier. Jeg håper også at riksveg 9 ligger bak KiWi og at biler parkeres i underjordisk parkeringshus eller p-plasser rundt sentrum.

Det hadde vært fint med flere møteplasser også - som sittebenker, buldresteiner, lekeapparater, skulpturer eller skaterampe. Ikke for at jeg skal skate på mine gamle dager, men kanskje jeg får barnebarn her på Hovden en gang i framtida, sier Kirsten Leira.