— Jeg tror vi trenger flomlys før vi rykker opp, spøker MacConnacher og ser utover Levermyr stadion i tussmørket.

På avdelingen kanskje mest lavstilte arena tar Jerv i mot Follo til siste seriekamp søndag. Med poeng sikrer Jerv seg plass i kvalifiseringen til eliteserien.

— Vi rekker ikke å tenke så mye på historien, men det er ganske utrolig. Vi har jobbet hardt, sier Berås.

Historisk

For et år siden skrev Jerv norsk fotballhistorie. Aldri før har et lag rykket opp fra 3. divisjon til 1. divisjon på to sesonger. Fredrikstad klarte riktignok bragden å gå fra 2. divisjon til eliteserien på samme tid. Denne høsten har Jerv muligheten til å skrive enda mer historie med gullskrift.

— Det hadde vært sykt gøy med et opprykk rett fra 3. divisjon til eliteserien og få null poeng der neste år. Ingen andre har jo klart det, sier Jenssen og smiler.

Jan Jenssen prøver å ta ballen fra Nils Petter Andersen (t.v). Steinar Berås (t.h) og Christopher MacConnacher (bak) henger med. Foto: HERMAN FOLVIK

Siden 2013 har det skjedd mye i Jerv på rekordtid.

— Alt er jo egentlig annerledes. Det er bedre spillere, mer blest rundt klubben og større treningsmengde. Alt er mye mer proft, mener Knudsen, som har eliteseriekamper med Start i bagasjen.

Stamme

I fotballen bytter mange klubber spillere like ofte som vanlige folk skifter dekk på billen. To ganger i året. Med Jervs utrolige klatring i divisjonene er det naturlig at mange nye spillere har kommet inn. Styreleder i klubben, Per Gunnar Topland, mener det er helt avgjørende at noen fra startpunktet har blitt med på reisen.

— Det er helt vesentlig å ha en slik stamme. Spillerne har tatt stegene fra 3.- til 2.- og 1.-divisjon på raskest mulig vis. Jeg vet ikke om det hadde gått uten de gutta, sier Topland, som har vært i Jerv-styret i ti år og vært med som sponsor i 25 sesonger.

Jerv-trener Steinar Pedersen hyller Knudsen, Berås, MacConnacher og Jenssen før den siste kampen av Jerv-historiens beste sesong noen gang.

— De har tatt nye nivåer raskt og blitt med på utviklingen. De har klart det fordi det er veldig gode fotballspillere. I tillegg er de fantastiske utenfor banen. De har veldig mye å si for samholdet og dynamikken i gruppa, mener Pedersen.

Jerv-trener Steinar Pedersen sier at samholdet de fire lojale spillerne gir er viktig for laget. Foto: HERMAN FOLVIK

Alle de fire har fått rikelig med spilletid i 1. divisjon denne sesongen. Visekaptein Jenssen har 28 seriekamper, fire flere enn Knudsen. MacConnacher har vært på banen i 21 av de 29 seriekampene, mens Berås har fått spilletid i 14 seriekamper. Tobias Collett (18) har også vært med på alle opprykkene og spilt i ni av årets matcher. Talentet var syk under torsdagens trening.

Mirakelmannen Steinar Pedersen

Kvartetten er ikke i tvil om hvem som skal ha æren for at Jerv har slått ut i full blomst.

— Steinar Pedersen har hatt alt å si, påstår MacConnacher.

— Han er flink til å jobbe med spillerne og får ut det beste i oss. Steinar er utrolig flink, utdyper Jenssen.

En dyktig trener er det Jerv manglet før Pedersen kom inn, mener MacConnacher

— Vi hadde mye gode spillere, men vi hadde ingen struktur. Vi løp rundt som idioter før Steinar lærte oss hvordan vi skulle organisere oss, sier han.