– Livet er helt annerledes nå. Jeg får mye mer tid til familien, sier Thor Hushovd og kikker utover Grimstads vakre skjærgård.

Fædrelandsvennen treffer sykkelkongen på hans idylliske eiendom i Grimstad sentrum. Sørlendingen som samlet halve landet foran tv-skjermen midt i fellesferien under Tour de France, kommer slentrende i badebukse og piqueskjorte.

Mannen som har vunnet ti av Norges 16 etappeseire skal endelig nyte sommerlivet i Grimstad, uten å tenke på hva han spiser eller hvor mye han trener.

Mange tilbud

Hjemme i Grimstad serverer Thor Hushovd kaffe til Fædrelandsvennen i koppene han fikk etter at han ble verdensmester i 2010. Foto: Nicolai Gaustad Olsen

Det er gått litt over et år siden han annonserte at han ville legge opp. Å følge Tour de France som ikke-aktiv blir ikke så spesielt for oksen fra Grimstad. — Det blir ikke så rart, siden jeg ikke var med de tre siste årene jeg syklet aktivt. Samtidig er det litt spesielt at det er over, sier Hushovd.

En tur til sykkelfesten gjennom Frankrike blir det likevel.

– Jeg skal til Frankrike om to uker med Rema for å sykle litt, men i år blir det mest sørlandssommer. Vi har ikke fått vært så mye i Grimstad i år.

Mannen, som vant den grønne poengtrøya i Tour de France to ganger, er fortsatt en opptatt mann.

– Jeg prøver å ikke si ja til alt, men det kommer mange tilbud. Jeg jobber litt for Rema, Statoil, Artic Race og Trimtex, sier mannen som var åpen om inntekten sin i boken "Thor" som kom ut i fjor. Han har tjent rundt 130 millioner kroner siden han startet i 1999.

- Hvordan er inntekten din nå i forhold til da du var syklist?

— Jeg har ingen planer om å fortelle så mye om det, men jeg tjener fortsatt gode penger, sier Hushovd sittende på terrassen. Han byr på kaffe i egne verdensmesterkopper.

Nyter familielivet

Hushovd vet å nyte sommervarmen.

– I natt sov jeg ute på en holme med Isabel (6) og Niklas (2). Susanne kommer ikke hjem før i kveld, så jeg har vært alene med barna i en drøy uke. Det er veldig hyggelig.

Grimstad-mannen innrømmer at han hadde dårlig samvittighet overfor kona i blant mens han var aktiv.

– Det var noen ganger Susanne hadde barna en hel dag. Da jeg kom hjem fra trening trengte jeg restitusjon, og hun dro ut for at jeg skulle få ro, forteller Hushovd, mens Niklas serverer kake og Isabel kommer med kaffe.

Spesiell opplevelse

Thor Hushovd nyter sitt nye liv uten sykkel. Han er fortsatt en travel mann, og skal til Frankrike under årets Tour de France. Foto: Nicolai Gaustad Olsen

På øyturen hadde Hushovd en spesiell opplevelse.– Jeg satt og så på det gamle huset til Dag Otto Lauritzen og det gamle huset mitt. Da kom jeg på hvor viktig han var for meg. Jeg husker jeg så han en 17. mai, og tenkte nå er han i byen, ja. Det er eneste gangen jeg har blitt skikkelig starstruck, forteller Hushovd.

– Hvordan er det når du er i Grimstad?

– Det er veldig koselig å bli gjenkjent. Ulempen er når du har litt dårlig tid, og må runde av en samtale litt fort.

– Er det slik i Monaco også?

– Nei, der er jeg bare en peanøtt i forhold til andre. I Monaco er jeg bare en av mange.

Stortrives i Monaco

Familien har ingen planer om å flytte fra Monaco ennå.

– Vi trives veldig godt der, men en annen motivasjon er at skolesystemet for barna er bra i Frankrike. De blir gode i språk. Det er en stor fordel å ha i bagasjen når de blir voksne.

Barna lærer seg engelsk og mest sannsynlig italiensk, ved siden av fransk og norsk.

– Jeg snakker egentlig bare engelsk og fransk. Jeg begynte halvveis på spansk, så hoppet jeg over til italiensk. Det skulle jeg aldri gjort, det ble bare en rotete miks av alt. Jeg ga opp, ler Hushovd.

Han har ikke lagt bort sykkelen helt.

– Det blir noen turer med kompiser hvor vi har kaffe— eller ispause, men det blir ikke så mye som det burde.

– Jeg sykler med den gamle BMC-sykkelen min, men ikke trøya. Hvis noen ser en mann med BMC-trøye på sykkelveien er det ikke meg, sier 37-åringen og smiler.

Tror på Kristoff

Thor Hushovd har troen på Alexander Kristoff under årets Tour de France. Foto: Nicolai Gaustad Olsen.

Ved siden av jobboppdrageneeier også Hushovd sykkellaget Team Sparebanken Sør. Han tror vi kan vente oss en ny sørlending i Tour de France.– Det er jeg overbevist om, men jeg vet ikke når.

– Kunne du tenke deg å bli sjef i et storlag?

– Det kunne kanskje vært noe jeg har lyst til senere, men ikke slik jeg har det nå.

Hushovd håper nordmenn kommer til å få juble i sommer.

– Jeg tror Alexander Kristoff kommer til å vinne minst en etappe. Kanskje klarer han tre, men det er mye som skal klaffe.

En revansjesugen brite er favoritten til den gule trøya i øynene til sørlendingen.

– Chris Froome blir nok sterk, tror jeg, men det blir mer spennende i år enn på mange år. Det er mange store navn som kan vinne, avslutter Hushovd før han kjører og henter kona på flyplassen.

Avgjørelsen i årets Tour de France får vi 26. juli da syklistene kommer inn på Champs-Élysées i Paris. Selv vant Hushovd på paradegata i 2006.