Universitetet i Agder søkte egentlig om 100 millioner statlige kroner for å realisere testlaboratoriet i Grimstad, og venter spent på de resterende 80. Men: «Det er ikke tatt stilling til tildeling av ytterligere støtte fra staten» heter det i tilskuddsbrevet til UiA fra Næringsdepartementet. Der varsles det at 20 millioner vil komme før nyttår dersom UiA kan dokumentere at prosjektet er i rute, og at næringslivet bidrar med et minst like stort beløp.

Langt inn i Høyres rekker var forbauselsen stor over at det ikke lå en eneste krone til testlaboratoriet Mechatronics Innovation Lab (MIL) i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016. Nå leter sørlandspolitikerne febrilsk etter andre muligheter for å finansiere utstyr til det som populært kalles Sørlandslaben.

Hadde ventet mer

— Nå jobber vi det vi kan på tvers av alle partier for å sikre at prosjektet får mer penger i en eller annen form, sier stortingsrepresentant Ingunn Foss (H) fra Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

-Vi hadde alle ventet at det ville komme noe mer i statsbudsjettet for 2016, sier Ingunn Foss (H). Foto: Tone Sandberg

— Vi hadde alle ventet at det ville komme noe mer i statsbudsjettet for 2016. Derfor ba jeg i etterkant av budsjettfremleggelsen om et møte med næringsminister Monica Mæland, forteller Foss, som sitter i næringskomiteen.På møtet fikk hun og partikollega Svein Harberg presentert tilsagnsbrevet der det ikke gis garantier for at de resterende 80 millioner kronene det er søkt om vil komme på senere budsjetter.

— Derfor undersøker vi nå om det er virkemiddelordninger hos Innovasjon Norge, Forskningsrådet eller andre instanser som prosjektet kan søke på, sier Foss.

Hun har også forhåpninger om at Venstre og KrF kan skaffe til veie inn noen millioner i budsjettforhandlingene som starter i neste uke:

Prioritert av Venstre

— Dette er absolutt noe Venstre vil prioritere, og penger til MIL ligger inne hos oss, bekrefter landsstyremedlem Petter N. Toldnæs fra Lillesand.

-Jeg tror noen glemmer at noe av det viktigste ved MIL er rollen det vil spille i det grønne skiftet, sier Petter N. Toldnæs, landsstyremedlem i Venstre. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

— Jeg tror noen glemmer at noe av det viktigste ved MIL er rollen det vil spille i det grønne skiftet. Dette handler også om hvordan kunnskapen som ligger i Node-klyngen kan anvendes på nye områder, som for eksempel havvindmøller, sier han.Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sitter mandag og tirsdag i budsjettmøter der partiet snekrer sitt alternative budsjett, og han melder om tøffe tak.

— Foreløpig holder vi på med de overordnede spørsmålene, opplyser han mandag ettermiddag.

Kan bli begrenset

UiA-rektor Torunn Lauvdal håper det kommer en julegave i budsjettet som vedtas av Stortinget i desember.

-Byggingen vil gå sin gang, men virksomheten kan bli noe begrenset dersom vi ikke får mer penger til utstyr, sier UiA-rektor Torunn Lauvdal. Foto: Kjartan Bjelland

— Hvis ikke får vi en utfordring. Byggingen vil gå sin gang, men virksomheten kan bli noe begrenset dersom vi ikke får mer penger til utstyr, sier hun.- Vi trenger ikke alle 80 millionene nå. Men dersom vi kan få en del neste år og resten i 2017, vil vi være veldig fornøyd med det, sier hun.

Ugland Eiendom skal reise bygget, UiA skal leie seg inn, og næringslivet har allerede forpliktet seg til kjøp av tjenester for 50 millioner kroner de neste fem årene.

Ber om risikoanalyse

Næringsdepartementet ber i tilskuddsbrevet UiA utarbeide en risikoanalyse « knyttet til realisering av prosjektet dersom det ikke bevilges ytterligere statlig støtte ».

— Det sier seg selv at det er stor forskjell på et laboratorium som har utstyr for 40 millioner, og et som har utstyr for 200 millioner, sier økonomidirektør Kjetil Hellang ved UiA.

— Dersom vi må ta til takke med mindre - og eventuelt gammelt - utstyr, vil laboratoriet fungere på en annen måte.

Hellang sier at prosjekteringen er i rute med tanke på at spaden kan stikkes i jorda våren 2016, men før Næringsdepartementet kan få sin bekreftelse, venter UiA på godkjenning av leieavtalen med Ugland Eiendom.

En slik godkjenning skal gis både av Kunnskapsdepartementet og Kommunaldepartementet, men de har ennå ikke svart på søknaden som ble sendt i juni. Og for å få utbetalt pengene, må UiA dokumentere tidsplan innen utgangen av november.

— Så sommel i to departementer kan forhindre utbetaling fra et annet departement?

— Vi trykker på for at de skal få opp farten, og jeg antar at departementene må kunne ordne opp seg i mellom dersom det blir forsinkelser. Det er i så fall ikke vår skyld, sier Hellang.