Torsdag vedtok styret for UiA å gi universitetsdirektøren fullmakt til å forhandle med J.B. Ugland om en leieavtale for de to byggene som skal reises ved siden av eksisterende campus i Grimstad. Det blir en liknende ordning for de nye byggene som for det eksisterende campuset til UiA i Grimstad som Ugland eiendom har bygd og leier ut til UiA.

Et nytt bygg på 2300 kvadratmeter skal romme selve laben, som nå kalles Mechatronics Innovation Lab (MIL). Et annet bygg, knyttet sammen med det første med bro, blir på 1300 kvadratmeter. Det skal brukes til mange av de formålene som UiA i dag har for liten kapasitet til i Grimstad, som kontorer, undervisningslokaler og mindre laboratorier. Både byggesum og leiesum er foreløpig unntatt offentlighet.

Vil starte byggingen i 2016

Byggestart blir januar 2016, med ferdigstillelse januar 2017. Torsdagens vedtak må først godkjennes av Kunnskapsdepartementet.

De 20 millioner kronene som regjeringen bevilget over revidert nasjonalbudsjett tidligere i år til Sørlandslaben skal brukes til utstyr.

— I tillegg har vi søkt ytterligere 80 millioner kroner fra Nærings-og fiskeridepartementet. Vi håper det kommer med i statsbudsjettet for 2016. Alternativ finansiering er en ny støtteordning som utredes nå i departementet som heter «Norsk katapult», sier UiAs økonomidirektør Kjetil Hellang.

Det største bygget skal leies ut til et aksjeselskap med ansvar for driften.

— Det skjer etter ønske fra bedriftene, som ønsker at det er et AS og ikke en statlig virksomhet som driver laben, forteller Hellang.

Flere vil gi utstyr

Til å begynne med skal UiA eie 100 prosent av aksjene, men på sikt er tanken å åpne for å ta inn andre nøytrale eiere, som forskningslaboratorier, i opptil 30 prosent av aksjene. AS-et starter rett over sommeren. Oppgaven blir å selge tjenester fra bygget med utstyr. Det vil ikke være i full drift før i begynnelsen av 2017. — Vi har fått lovnad om at bedrifter i regionen skal kjøpe tjenester fra laboratoriet på 50 millioner kroner over fem år. Det er også flere som vil gi utstyr til laboratoriet, sier Hellang.

— Hensikten er å lage et nøytralt, nasjonalt laboratorium innen pilottesting og eksperimentell utvikling av systemer og komponenter spesielt innen mekatronikk-området, sier Hellang.