— Det er et viktig tilskudd for både fakultetet og instituttet, og det første prosjektet hvor vi bruker IKT i sammenheng med olje- og gassutvinning, sier professor og prosjektkoordinator Baltasar Beferull Lozano ved Institutt for ikt, til Fædrelandsvennen.

Målet med forskningen på de intelligente datasystemene og sensorteknologien er å gi nye muligheter for bedre overvåking og vedlikehold av både produksjonsprosesser og maskineri på offshore oljeplattformer.

Les også:

Flere forskningsmidler til Sørlandet

Lozano, som bare har vært ved UiA i to måneder, sier tilskuddet også bryter trenden i at flesteparten av tilskuddene går til universiteter utenfor landsdelen.

— Vi har hatt en følelse at Sørlandet blir stadig mer tilgodesett når det kommer til forskningstilskudd, noe denne tildelingen bekrefter, sier professoren.

UiA har fått et av sine største direkte forskningstilskudd noensinne. Foto: Jon Anders Skau

Les også:

— Viktig for næringen

Daglig leder i den sørlandske IT-klyngen Digin, en av Norges største, er godt fornøyd med tildelingen.

— Det er veldig bra for næringslivet på Sørlandet at vi har et universitet som er banebrytende innen forskning, sier Anne Torunn Hvideberg.

Hun viser til viktigheten av å ha et forskningsmiljø i nærheten både for IKT-næringen som hun selv er en del av, og ikke minst for NODEog de andre klyngene og næringene her på Sørlandet.

— Selv samarbeider vi godt med IT-miljøene i både Grimstad og Kristiansand, sier Hvideberg.

Les mer om hva de 20 millionene konkret skal brukes til på UiAs nettsider

Fremtidens løsninger

Tildelingen til UiA kommer fra Norges forskningsråd og storprogrammet Petromaks 2, ett av Norges og Forskningsrådets sju store forskningsprogram, og inngår som en del av Universitetet i Agders nye Senter for forskningsdrevet innovasjon i offshore mekatronikk.

— Forskningen er en del av SFI-satsingen på UiA, hvor kompetanse på robuste nettverk og smarte produkter, vil være en viktig faktor for fremtidens løsninger innen mange felt, sier Hvideberg.