— Helt uforståelig at de ikke har funnet pengene vi mener vi var lovet, sier NODE-direktør Anne-Grete Ellingsen til Fædrelandsvennen.

Sammen med en rekke ledere fra næringslivet, politikk og forskningsmiljøer satt hun spent og hørte på kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da han onsdag presenterte budsjettforslaget i Sørlandets kunnskapspark i Kristiansand.

At det nasjonale pilotestlaboratoriet Mechatronics Innovation Lab (MIL) skulle få de 80 millionene de trenger til utstyr, regnet de fleste med. At hele 32,5 milliarder kroner er avsatt til forskning og utvikling lovet godt:

Største noen sinne

— Dette er det største forskningsbudsjett noen sinne, sa kunnskapsministeren, og karakteriserte det samlede statsbudsjettet som et omstillingsbudsjett der regioner som er spesielt rammet av nedgangen i oljeindustrien vil bli tilgodesett. Blant annet Sørlandet.

Også en tiltakspakke på fire milliarder kroner skal bøte på økende ledighet, og der er er 960 millioner avsatt til næring og innovasjon, og 589 millioner til 4000 nye tiltaksplasser. Bygg og vedlikeholdsprosjekter får 2,5 milliarder.

Men altså ingen ting til Sørlandslaben i Grimstad der nye industrielle produkter skal testes ut, og som regnes som et sentralt omstillingstiltak på Sørlandet.

— Jeg vil gjerne høre forklaringen på at et laboratorium som defineres som svært viktig, ikke får de 80 millionene til utstyr som vi trenger for å sette i gang, spurte Anne-Grete Ellingen fra salen da kunnskapsministeren avsluttet sin presentasjon.

- Ikke uaktuelt

Røe Isaksen utelukket ikke at det kan komme penger på et senere tidspunkt, og til Fædrelandsvennen forklarer han det slik:

— Regjeringen har formelt sett beredt grunnen for, men dette er et flerårig prosjekt, og vi har ikke sagt at det er uaktuelt å følge opp med mer penger.

Laboratoriet fikk 20 millioner i oppstartmidler i revidert statsbudsjett i år, og spaden stikkes i jorden i begynnelsen av 2016. Ugland Eiendom skal reise bygget, UiA skal leie seg inn, og næringslivet har allerede forpliktet seg til kjøp av tjenester for 50 millioner de første fem årene.

Private aktører sitter også klar med penger til et sørlandsk såkornfond som skal hjelpe nyetablerte bedrifter ut på markedet, og håpte staten nå skulle legge sin halvpart i potten. Også der ble det skuffelse.

- Forundrer meg

— Det forundrer meg sterkt at Høyre ikke bevilger penger til nye såkornfond. Det sitter private investorer på Sørlandet klar med 150 millioner og bare venter på at staten skal bidra med et tilsvarende beløp. Ettersom forskning, utvikling og omstilling er regjeringens mantra, er slike såkornfond i mitt hode et av de beste virkemidlene, sa managing partner Erik Tønnesen i Skagerak Venture Capital.

— Det er lov å være skuffet over det som er en kraftig satsing på forskning og omstilling, svarte Røe Isaksen, og påpekte at økningen i regionale forskningsfond er spesielt innrettet mot Agder-fylkene.

NODE-direktør Anne-Grete Ellingsen var meget forbauset over at Sørlandslaben ikke fikk penger. Erik Tønnesen fra Skagerak Venture Capital savnet såkornfond. Foto: Kjartan Bjelland

Denne økningen er på seks millioner kroner i 2015.Til Fædrelandsvennen sier Erik Tønnesen at han ellers er ganske fornøyd med budsjettforslaget.

— På makronivå er det et bra budsjett, blant annet med reduserte skattesatser, men når det gjelder omstilling, har de altså glemt et vesentlig punkt, sier han.

- Rekordmange oljepenger

Kunnskapsministeren mener budsjettet totalt sett vil slå positivt ut for Sørlandet:

— Det er de store, brede, overordnede satsingene som er viktigst, også for Agder, sier han til Fædrelandsvennen.

— Dette er et omstillingsbudsjett som svarer helt konkret på situasjonen vi står i nå, og vi vil bruke svært mange oljepenger på å holde arbeidsledigheten nede. Skattesatsingen, penger til vedlikehold og rekordinvesteringer i vei og jernbane er noen av de aller viktigste tiltakene, og ettersom ledigheten øker mer på Sørlandet enn andre steder, er dette noe som vil komme landsdelen til gode, sier han.

NHO-direktør Siri Mathisen er relativt fornøyd med budsjettforslaget.

— Det er et godt budsjett for hålkete tider, og vi er på rett vei med skattereformen som innebærer redusert selskapsskatt. De satser også på realvekst til forskning og utdanning, noe som har vært et stort ønske lenge. Men på Sørlandet er vi nå hardt rammet av nedgangen i oljevirksomheten, og da blir selvfølgelig skuffelsen stor når det ikke er én krone til oppfølging av MIL, sier hun.

Kristiansands kommende ordfører Harald Furre (H)er i hovedsak godt fornøyd med budsjettet.

— Her er det totalt sett mye bra for Sørlandet. Kristiansand får en økning på 5,8 prosent eller 223 millioner i frie midler, og det er jeg veldig fornøyd med. Det er også mye som bidrar til omstilling i næringslivet, og vi får økt aktivitet på veisektoren.