Kristiansands ordfører Harald Furre (H) sammen med alle ordførerne på Sørlandet hadde møte med Sørlandsbenken via Skype onsdag kveld i Kristiansand. Foto: Steinar Vindsland

Det opplyste leder av Sørlandsbenken, Åse Michaelsen overfor 32 ordførere fra hele Sørlandet onsdag kveld.

Kristiansands ordfører Harald Furre sa til Sørlandsbenken via Skype at departementet nå støtter tunnelalternativet.

Kristiansands ordfører Harald Furre (H) sammen med alle ordførerne på Sørlandet hadde møte med Sørlandsbenken via Skype onsdag kveld i Kristiansand. Foto: Steinar Vindsland

KorrigerteDa grep Michaelsen inn:

— Jeg må bare korrigere dette. Jeg har snakket med samferdselsdepartementet i dag, og det har skjedd en feil, sa Michaelsen.

Hun opplyste at det torsdag vil komme en presisering av hva som er riktig. Men da Furre på vegne av sørlandsordførerne trakk fram saken, kunne ikke Michaelsen «sitte stille og late som om vi ikke visste dette.»

Fædrelandsvennen meldte tidligere onsdag at både Klima- og miljødepartementet og Samferdselsdepartementet anbefaler Ytre ringvei i tunnel ved Kjerrane, tross 70 til 90 millioner kroner i økte kostnader.

- Fort i svingene

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Cato Karlsen (Frp), bekrefter overfor Fædrelandsvennen at det er begått en feil i Samferdselsdepartementet.

— Det kan ha gått litt fort i svingene. Det som står i brevet til kommunalministeren er feil. Samferdselsdepartementet støtter ikke lang tunnel, vi står for det vi har stått for hele tiden, nemlig to korte tunneler, sier Karlsen.

Han ble av stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) gjort oppmerksom på at Fædrelandsvennen omtalte brevet onsdag. Han sjekket, og satte umiddelbart i gang et arbeid for å finne ut hva som har skjedd.

Karlsen sier han har sporet opp brevet som Fædrelandsvennen har omtalt, og Furre har lest. Der står det at departementet støtter alternativet med lang tunnel.

— Det er feil, og jeg har undertegnet det brevet. Det kan ha gått litt fort i svingene da jeg undertegnet, for vår politiske holdning i denne saken har vært helt klar hele tiden, sier Karlsen.

Jeg er måpende hvis det viser seg at det er feil det som står i brevet fra departementet

Ordfører Harald Furre

Furre overrasket

— Jeg er måpende hvis det viser seg at det er feil det som står i brevet fra departementet, sier Kristiansands ordfører Harald Furre (H) til Fædrelandsvennen.

Furre sier han nå setter sin lit til Klima- og miljødepartementet. Der har han fått støtte for sitt og flere kommuners ønske om å bruke 80 millioner kroner ekstra for å bygge lang tunnel i forbindelse med Ytre Ringvei i Vågsbygd.

— Og kommunalmininster Jan Tore Sanner har også sagt at han legger stor vekt på hva de lokale myndigheter mener om saken, og det stoler jeg på at han vil gjøre, sier Furre.

Torsdag vil statssekretær Karlsen ha oversikt over hva som har skjedd med brevet, og han vil sørge for at et brev med riktig ordlyd blir oversendt.

Departementene befarte Kjerrane i starten av januar. Her på stedet hvor broa kan passere 13 meter over hodene på de fremmøtte.   Foto: Vegard Damsgaard

InnsigelserMichalsen sa ingenting om det er riktig eller feil at Klima— og miljødepartementet støtter dette eller ikke.

Statens vegvesen og Fylkesmannens miljøvernavdeling reiste innsigelser i saken. Etter meklingsbruddet i oktober anbefalte Fylkesmannen traseen med lang tunnel forbi Vågsbygdmarka til 8,6 milliarder kroner, fremfor veivesenets forslag til 8,2 milliarder.

Statens vegvesen mener også kompromisset blir for kostbart. Deres argument er at 11 av den 15,5 km lange strekningen er lagt i tunnel i deres løsning til 8,2 milliarder kroner - som er 775 millioner dyrere enn aller billigste trasé.

Ordførerne hadde onsdag kveld møte med Sørlandsbenken via Skype for å diskutere hvilke politiske saker som er viktigst framover, og hva som bør gjøres for å sikre at landsdelens viktigste saker får størst mulig gjennomslag.