— Det er veldig spesielt at han skal dukke opp i Danmark, og det blir veldig kult å få sykle med han. Det er nok inspirerende for mange, sier Andreas Vangstad (23).

Sammen med Herman Dahl (21) og Andreas Erland (22) fra Kristiansand, Morten Mørland (28) og Fridtjof Røinås (20) fra Grimstad, og Kolbotn-gutten Carl Fredrik Hagen (23) skal Vangstad sykle fire løp i Hadsten. Team Sparebanken Sør-rytterne møter verdens beste syklist på startstreken på torsdag.

Herman Dahl (til venstre) og Andreas Erland (nummer tre) og Andreas Vangstad (nummer fire) skal til Danmark for å sykle mot Chris Froome. Thomas Larsen (nummer to) har lagt opp. Foto: Kjartan Bjelland

Froomes svakhet

Chris Froome kommer rett fra Frankrike hvor briten vant Tour de France. Torsdagens gateløp er et kveldsritt som knapt er 100 kilometer langt. Der har ikke Froome sine styrker, og syklistene fra Sørlandet øyner en sjanse for å slå han.

— Han er nok ikke den verste konkurrenten der. Det bør være mulig å slå Froome, og det hadde selvsagt vært gøy, sier Vangstad.

Det var ikke forventet at Froome skulle stille til start.

— Det blir spennende. At en kanon som Froome stiller er jo en ekstra bonus, og det gir jo selvfølgelig mye motivasjon til unge, håpefulle syklister, sier Atle Kvålsvoll, sportssjef i laget.

Dahl, som ble NM-mester på gateløp i juni, tror det blir en opplevelse.

- Å sykle med Froome blir gøy. Det er stort å få sykle mot så store løpere. Han er i god form, så vi får se hvordan det blir til tross for at han ikke har styrkene sine i gateløp, sier Dahl.

Sette seg i respekt

Røinås kan knapt vente med å utfordre verdens antatt beste syklist i de danske gatene. Tidligere har Lance Armstrong deltatt i rittene i Hadsten.

- Vi må bare sette oss i respekt, og glemme at han nettopp vant Tour de France. Det er kult å møte en du har sett opp til i mange år, og har sett på tv i de siste tre ukene.

- Er det mulig å slå han?

— Ja. Hallo, han vant bare akkurat Tour de France, spøker Røinås, før han fortsetter:

- Disse løperne tar ofte litt færre sjanser i sånne løp, og han er nok ikke best i gateløp. Vi skal være glad vi ikke møter han i Alpene hvert fall, men det som er så irriterende er at han går ganske raskt på flata også, sier Grimstad-gutten.

Endelig løp

Etter torsdagens gateritt skal det sykles to fellesstarter fredag og lørdag, med løyper som skal passe syklistene fra Team Sparebanken Sør bra, ifølge Kvålsvoll.

- Det er mange som kan gjøre det bra der. Vi setter nok ikke opp en lagkaptein. Skal vi få et brudd er det de som får sjansen, og der er det Erland og Vangstad som er mest aktuelle. Mens i en spurt er det Dahl og Røinås som har mest å gå med, dermed gjelder det å samle seg rundt dem eventuelt, mener Kvålsvoll.

Syklistene har hatt fri fra ritt siden NM i juni, og det har bare vært trening. Å komme tilbake etter en lengre periode med trening er ofte usikkert for idrettsutøvere.

— Det er forskjellig hvordan folk reagerer når de skal konkurrere etter oppkjøringer. Noen trenger flere konkurranser for å komme i konkurransemodus, mens andre er der med en gang, sier Kvålsvoll.