Rapporten fra Arbeidstilsynet, som ble lagt fram mandag, forteller om et arbeidsmiljø preget av uforutsigbarhet og utrygghet. F.v. varaordfører Egel Terkelsen (Frp), ordfører Astrid Hilde (Ap) og rådmann Kim Høyer Holum. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Nåværende ordfører Astrid Hilde (Ap) da hun i fjor høst overtok stafettpinnen fra avtroppende Åse Severinsen (H), som var øverste politiske leder i kommunen 2011-2015. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Det er skremmende at ansatte ikke har villet ta på seg oppgaver som verneombud eller sitte i arbeidsmiljøutvalg. Om det er fordi de var redde eller følte de ikke ble tatt på alvor, er det uansett trist, sier Severinsen.

I rapporten fra Arbeidstilsynetkommer det fram at verneombudet for ansatte på rådhuset ble utpekt av arbeidsgiver, fordi ingen ansatte ville stille til valg. Bedriftshelsetjenesten ble heller ikke koblet på i arbeidet med det psykososiale miljøet i administrasjonsavdelingen.

Man kan ikke omorganisere seg bort fra utrygghet.

Den tidligere ordføreren sier hun aldri ble informert av rådmannen om problemstillingene med vernetjeneste og arbeidsutvalg, som tilsynsrapporten viser ikke har fungert.

Rapporten fra Arbeidstilsynet, som ble lagt fram mandag, forteller om et arbeidsmiljø preget av uforutsigbarhet og utrygghet. F.v. varaordfører Egel Terkelsen (Frp), ordfører Astrid Hilde (Ap) og rådmann Kim Høyer Holum. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Vi fikk høre at tillitsvalgte var inne i bildet i konfliktsakene, men aldri noe om at resten av systemet som skal sikre åpenhet og tillit ikke fungerte. Det undrer meg at rådmannen ikke sa noe om det, sier Severinsen.

Rådmannen: - Visste ikke om det

Rådmann Kim Høyer Holum sier han ikke informerte politikerne fordi han ikke var klar over dette.

— Som det fremgår av rapporten mener Arbeidstilsynet at Søgne kommune har gode instrumenter for å arbeide med HMS, men at kommunen ikke utnytter dette fullt ut. Dette er nye momenter som har kommet opp i denne runden og det er bakgrunnen for at politikerne ikke er blitt informert om dette tidligere. Det er mitt ansvar at det skulle vært på plass, og jeg har tatt selvkritikk på det, sier rådmannen.

Arbeidstilsynets rapport om arbeidsmiljøet i administrasjonsavdelingen er i stor grad sammenfallende med det tidligere ansatte har fortalt om fryktukultur og utforutsigbarhet. F.v. Bror Skrede, Ingunn Aarstøl Nilsen, Anne Thomassen, Ingrid Nyquist, Hilde Stråtveit og Pia Skurve. Foto: Arkivfoto Kjartan Bjelland

— Slik det fremstilles i rapporten er det av et slikt omfang at han burde ha visst, mener Åse Severinsen.

Den tidligere ordføreren sier hun er glad rapporten er så konkret, og mener det var nødvendig å få inn en uhildet tredjepart.

— Det grunnleggende her er mangelen på tillit til ledelsen. Hva må de gjøre for å bygge tillit hos ansatte?Tillit til at systemet fungerer, og at de blir tatt på alvor, er grunnleggende for at folk vil påta seg oppgaver, og fortelle når skoen trykker, understreker Severinsen.

Tillit er ikke noe man kan vedta, den må opparbeides.

- Tillit er ikke noe man kan vedta

Da rapporten ble presentert mandag, sa ordfører Astrid Hilde (Ap) og rådmann Kim Høyer Holum at de vurderte å splitte administrasjonsavdelingen, og flytte biblioteket og servicetorget til enhet for kultur.

- Endelig må de gjøre noe med det, sa Ingrid Nyquist da Arbeidstilsynets rapport ble lagt fram mandag denne uken. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Hva synes du om forslaget om å omorganisere? - Man kan ikke omorganisere seg bort fra utrygghet og mangel på tillit. Dette er et langsiktig arbeid. Trygghet må oppleves og tillit er ikke noe man kan vedta, den må opparbeides.

Jack Andersen, som sitter i formannskapet for Høyre, mener rådmannens stilling bør opp til vurdering på bakgrunn av det som kommer frem i rapporten.

- Mener du at rapporten bør få konsekvenser for enkeltpersoner?

— Det spørsmålet forventer jeg at ledelsen stiller seg selv. Det henger sammen med hva som har ført til at ansatte er blitt utrygge og redde. Det er helt essensielt å få på plass trygghet og tillit, omorganisere kan man gjøre etter hvert, fremholder Åse Severinsen.