I et ekstraordinært formannskapsmøte 21. september ble resultatet av granskingen lagt fram for politikerne i et møte lukket for offentligheten.

Ifølge protokollen, som er offentlig, er konklusjonen at det ikke har funnet sted kritikkverdige forhold i administrasjonens håndtering av de ulike sakene. «Ingen av de framsatte dokumenterbare påstandene har vist seg å være riktige», heter det.

Ordfører Åse Severinsen sier hun ikke er komfortabel med at granskingen har foregått uten at varslerne er involvert.

Arbeidsrettslig gjennomgang

Granskingen er foretatt av advokat Vegard Bø Bahus, som bekrefter at han ble kontaktet av rådmann Kim Høyer Holum for å foreta en uavhengig gjennomgang.

De 16 personene som varslet om kritikkverdige forhold i kommuneadministrasjonen, skal alle ha hatt en tilknytning til servicetorvet og biblioteket, men flertallet er ikke lenger ansatt i kommunen. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Bahus sier han utførte en arbeidsrettslig vurdering av sakene, men ønsker ikke å svare på ytterligere spørsmål om oppdraget av hensyn til taushetsplikten. Det var i formannskapets møte 26. august at bekymringsmeldingen ble lagt fram. Meldingen gjaldt personalhåndteringen av 16 personer tilknyttet servicetorvet og biblioteket.

– Ut fra det som kommer fram i brevet, må det tas grep, sa Jack Andersen (H), leder av administrasjonsutvalget, da han la fram bekymringsmeldingen for formannskapet.

Tross gjentatte forsøk over flere dager, har det ikke lyktes Fædrelandsvennens journalist å få en kommentar fra Jack Andersen om hvordan han ser på saken nå.

Formannskapet er ferdige med saken

Et stort flertall av dem som varslet om forholdene skal etter det Fædrelandsvennen forstår, ikke lenger være ansatt i kommunen.

Jack Andersen (H) la fram bekymringsmeldingen for de andre politikerne i formannskapet. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

I bekymringsmeldingen kommer det fram at flere ansettelsesforhold skal ha blitt avsluttet etter utilbørlig press fra administrasjonen i kommunen. Bekymringsmeldingen kom snaue halvannet år etter at tre tidligere biblioteksjefer sto fram i Fædrelandsvennen og fortalte om et problematisk forhold til kommuneadministrasjonen.

Etter den eksterne granskingen, som frikjenner administrasjonen, slutter formannskapet enstemmig opp om at det ikke er grunn til å foreta ytterligere skritt i sakens anledning.

– Betyr det at dere legger saken død, ordfører Åse Severinsen?

– Dette er en komplisert sak. Det er vanskelig, for ikke å si umulig, for oss som politikerne å gå inn i personalsaker, i det subjektive. Derfor er det kun sett på det formelle, og der er altså konklusjonen at alle retningslinjer er fulgt, sier hun.

– Er du komfortabel med at ingen av varslerne er kontaktet i forbindelse med granskingen?

– Det er jeg ikke. Jeg mener det bør være et trinn to her, for å få avsluttet saken på en god måte, for begge parter. Jeg sitter igjen med en følelse av at noe ikke er ferdig, sier Severinsen.

Rådmannen: – De ansatte stortrives

Samtidig innser hun at hun står ganske alene om å ville gå videre med saken.

– Jeg håper vi kan drøfte dette i neste formannskapsmøte. Jeg mener formannskapet trenger å avklare dette, sier Severinsen.

Rådmann Kim Høyer Holum (t.v.) og ordfører Åse Severinsen har ulike oppfatninger om hvordan personalsakene skal håndteres videre. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Rådmann Kim Høyer Holum sier han anser saken som ferdigbehandlet etter vedtaket i formannskapet. – Vi har både hatt en intern undersøkelse, og denne eksterne. Begge er utført på en ryddig og grundig måte, mener Holum.

Han forsikrer at de ansattes trivsel er viktig for ham.

– Jeg tar på ytterste alvor at de som jobber i Søgne kommune har et godt arbeidsmiljø. De ansatte melder at de stortrives og er stolte av arbeidsplassen sin. De står virkelig på for å gjøre en best mulig jobb for innbyggerne i kommunen. Det gjelder ikke minst også de som er i administrasjonsavdelingen, sier Høyer Holum.