Det internasjonale kravet for 800 meter er 2.01,00, og har ligget ute på Norges Friidrettsforbunds sider i et par måneder — med forbehold om mulige endringer. Og nå har Olympiatoppen brukt sin hjemmel og skjerpet en del av friidrettskravene, blant annet er 800 meter satt til 2.00,00. — Jeg kan ikke skjønne at det skal være så strenge krav når mange av oss har vist at vi kan prestere i mesterskap, sier Trine Mjåland - som løp seg til semifinale i EM-debuten i 2014. ## - I overkant ambisiøst

Hun løp i vår på 2.01,69 før hun fikk kyssesyken. Den har hun nå ristet av seg, og til tross for at hun skal bli mor rundt 1. mars, har hun likevel hatt et håp om å klare OL-kravet innen fristen 11. juli.

— Jeg må bare forholde meg til det nye kravet, men for mitt vedkommende kan det bli i overkant ambisiøst med tanke på graviditeten, innser 26-åringen.

— Er det dette som kan velte OL-drømmen din?

— Nei, det virker passivt. Men å komme tilbake så tidlig etter fødsel var i utgangspunktet ambisiøst nok. Nå er det kanskje vel urettferdig mot meg selv å fortsatt ha OL som hovedmål, sier KIF-jenta - som bare har norgesrekordholder Ingvild Måkestad Bowim (1.59,82) foran seg i norgeshistorien.

- Sjansen minker

Erik Sakshaug, landslagstrener for mellomdistanse, reagerer også på de nye kravene.

— 2.00 er mye vanskeligere enn 2.01. Med optimal utvikling hadde Trine hatt 2.01 inne, men nå minker sjansen - selv om det ikke er umulig, understreker Sakshaug.

— Var 2.01 for enkelt?

— Nei, også det er skyhøyt nivå. Med 2.01 ville du hatt mulighet til semifinale i London-OL. Det eneste argumentet jeg kan se, er at 2.00,00 øker sjansen for at vi bare får med topp 12-kandidater. Men Trine er bare 26 år, og deltakelse i Rio-OL ville vært god læring før for å levere på sitt beste i Tokyo-OL i 2020, sier Sakshaug.

Åpner for skjønn

Hanne Haugland er ansvarlig for friidrettskravene fra Olympiatoppen.

— Vi har lagt lista slik at de som kommer til OL, skal ha mulighet til topp 12-plasseringer. Det er vårt viktigste kriterium, forklarer Hanne Haugland.

Hun forteller likevel at kravene ikke er absolutte.

— Vi har sagt at alle som tar det internasjonale kravet vil bli diskutert mellom sportssjef i Friidrettsforbundet, trener og Olympiatoppen. Det vil for eksempel si at dersom Trine løper på 2.00,50 kan det likevel holde til OL-billett, for eksempel hvis det var vanskelige forhold, sier Haugland.

- Litt komisk

Ida Marcussen må prestere 6220 poeng i sjukamp for å tilfredsstille Olympiatoppens krav. Det internasjonale kravet er 6200 poeng.

— Det er litt komisk at de har lagt på 20 poeng, men 6220 poeng er en fin utfordring, og OL skal være litt tøffere enn VM og EM, sier Våg-jenta.

Søgne-jenta Margrethe Renstrøm må hoppe 6,70 for å kvalifisere seg i lengde. Det kravet er identisk med det internasjonale.