— Jeg tror dette bare er toppen at et isfjell, dessverre. Det finnes nok flere nasjoner som har gjort det samme. Jeg tror heller ikke den vestlige verden er forskånet fra doping, men jeg krysser fingrene for at det ikke er satt i samme system. I Russland virker det som doping har vært et politisk virkemiddel, sier Finn Kollstad.

Han er leder og trener i Kristiansand Løpeklubb og har vært leder for Norge på flere internasjonale friidrettsmesterskap på ungdoms- og junionivå.

- Har vært snakket om lenge

Mandag ble det lagt fram en rapport som viser at det har pågått omfattende doping og korrupsjon i russisk friidrett i en årrekke, og trolig har den forgreininger langt oppe i det russiske maktapparatet. Så alvorlig er avsløringene at nasjonens friidrettsutøvere nå står i fare for å bli utestengt fra OL.

Trine Mjåland. Foto: Reidar Kollstad

Trine Mjåland er Norges beste på 800 meter, og hun ikke overrasket over avsløringene.— Jeg er ikke veldig overrasket. Russisk doping er noe som har vært snakket om i miljøet i en god stund allerede. Mange russere dukker opp i hvert mesterskap uten at vi ser så mye til dem ellers. Det er neppe tilfeldigheter bak et slikt spill, sier KIF-jenta.

- Systemet som tas

Sjukjemper Ida Marcussen er heller «ikke overrasket».

— Men det somoverrasker meg, er hvis folk tror at andre nasjoner er bedre enn Russland. Nå er det dem som er syndebukk, men de er bare toppen av et isfjell. Jeg håper at denne rapporten bare er starten på en stor opprulling, skriver Marcussen i en e-post.

Heller ikke Kalle Glomsaker, leder i Vest-Agder Friidrettskrets og styremedlem i Norges Friidrettsforbund, er veldig overrasket. Han har overvært en rekke internasjonale friidrettsmesterskap.

— Jeg er ikke lenger overrasket over at utøvere blir tatt, men jeg har vært på mange mesterskap hvor jeg har blitt overrasket over resultater som har kommet ut av intet. Men det som er veldig betryggende med denne rapporten, er at det ikke bare er utøvere som tas, men systemet, sier Glomsaker.

Øyner håp for russiske utøvere

Kalle Glomsaker

Han blir heller ikke overrasket om avsløringene i russisk friidrett leder til avsløringer også i andre nasjoner.— Jeg skal ikke være for bombastisk, men man skal vel ikke tro at slikt bare finner sted i et land. Men jeg tror det er få land hvor nasjonen aksepterer at du jukser, slik det ser ut som Russland har gjort, sier mandalitten.

Han mener avsløringen kommer ærlige friidrettsutøvere i Russland til gode.

— Det er tragisk at ærlige utøvere blir påført ting de selv ikke vet at de er en direkte del av. Det er dette som er i ferd med å bli avdekket nå, sier Glomsaker.