— Det er veldig bra at de har begynt med Russland. Men det må ikke stoppe der. Hvis IAAF vil forandre friidretten, må de være villige til å ta steg for steg, sier treneren til Ida Marcussen.

Udelhoven og Marcussen har i en årrekke vært kritisk til flere av friidrettsnasjonene og til mange av konkurrentene i sjukamp. Mandag fikk de en bekreftelse på at det er hold i i alle fall noen av beskyldningene.

En rapport viser omfattende korrupsjon og hemmeligholdte og ødelagte positive dopingprøver i Russland.

- Bare begynnelsen

Bakgrunnen for saken var avslørende TV-reportasjer i Tyskland for ett år siden. Udelhoven både håper og tror saken vil rulle videre, og ramme flere nasjoner.

— Jeg tror dette bare er begynnelsen. Jeg kan ikke se for meg at Russland vil stå som syndebukk alene. Jeg tror de kommer til å peke på andre nasjoner som også har operert ulovlig. Jeg håper virkelig at dette bare er begynnelsen, sier Udelhoven, og legger til:

— Vi skulle ikke bare snakke om Russland, som ligger litt nede og er et litt lett offer nå. Men hva skjer i Jamaica, Kenya og USA, for å nevne noen av de verste nasjonene?

- Kanskje problemet blir mer synlig

- Er det tilfredsstillende for deg og Ida at dette nå kommer fram?

— For oss forandrer dette ingenting. Vi har våre metoder som er hundre prosent pålitelige. Vi har for lengst sluttet å måle oss mot konkurrenter som bruker «andre» metoder. Men kanskje dette problemet kan bli mer synlig for verden nå, sier Udelhoven.

Idrettsverdenen er i sjokk etter at rapporten ble offentliggjort mandag. Den viser omfattende korrupsjon og hemmeligholdte positive dopingprøver i friidretten.

- For oss forandrer dette ingenting. Vi har våre metoder som er hundre prosent pålitelige. Vi har for lengst sluttet å måle oss mot konkurrenter som bruker «andre» metoder. Men kanskje dette problemet kan bli mer synlig for verden nå, sier Lukas Udelhoven, trener til Ida Marcussen. Foto: Odd-Sølve I. Grannes

Rapport på 325 sider

Tidligere president i verdens antidopingbyrå (WADA), Dick Pound, har siden desember ledet en etterforskning av påstått systematisk doping i Russland. Mandag ble en rapport på 325 sider presentert under en pressekonferanse i Genève. Det russiske forbundet og deres utøvere foreslås utestengt inntil «det er ryddet opp».

– Det er skuffende å se omfanget av dette. Det er verre enn vi trodde. Jeg håper virkelig Russland tar dette med seg og får en ny start. Vi anbefaler en utestengelse for 2016, sa WADA-kommisjonens leder Dick Pound under presentasjonen i Sveits mandag.

Pound sier at Russland må rydde fullstendig opp i egne rekker og måte de arbeider på.

– Det kan jo være at det ikke er russiske friidrettsutøvere i Brasil-OL. Jeg håper det ikke, men det kan ikke utelukkes. Russland kan være med i OL, men de må ta terapien og operasjonen. De har et halvt år på seg. Jeg håper og tror de kan klare det.