— OL er noe jeg har vokst opp med og drømt om lenge, men nå er jeg såpass nærme at det må være lov å tenke at det kan skje, sier Trine Mjåland og smiler.

Hun tar imot Fædrelandsvennen på Spicheren Treningssenter, og inntar frokost – en god, hjemmelaget frokostblanding – mens hun forteller om sin store drøm. I dag er det akkurat ett år til åpningsseremonien i Rio de Janeiro.

Fikk kyssesyken

— Hvis jeg når OL, har jeg prestert noe jeg ser på som ekstremt stort, en bragd jeg kommer til å se tilbake på med stor tilfredsstillelse, sier 800 meterløperen.

Et av Trine Mjålands varemerker, er hennes sterke spurt, og den er hun avhengig av om OL-drømmen skal gå i oppfyllelse. Foto: Arkiv

Hun hoster og harker litt. Spensthopp til ære for fotografen har satt sine spor i en sliten kropp. Like etter at hun i midten av mai løp inn til ny personlig rekord på 2.01,69, og satte seg et klart mål om å komme til årets VM i Beijing, slo kyssesyken til. Nå har hun ristet sykdommen av seg, men etterdønningene sitter igjen. Og mens konkurrentene hennes løper i Beijing fra 22. august, får Mjåland i beste fall med seg et par mindre konkurranser på tampen av sesongen.

Jeg har vokst opp med å se det på tv. Det er der du finner de største stjernene.

— Det er vanskelig å si om kyssesyken har satt meg tilbake, og hvordan kroppen vil respondere på treningen til høsten. Men motivasjonen min er høy. Det er noe annet å trene for å løpe seg inn i verdenstoppen enn å ha NM i åtte sekundmeter vind i Haugesund som hovedmål, sier 25-åringen, og sikter til helgens NM som bar preg av vanskelige forhold.

- De største stjernene

— Hvorfor er det så stort med OL?

Usain Bolt er kanskje den største OL-stjerna av dem alle.

— Jeg har vokst opp med å se det på tv. Det er der du finner de største stjernene. Det har en status som rager høyere enn det meste. Dessuten arrangeres det bare hvert fjerde år, ikke annethvert år, slik det er for EM og VM.Kvalifiseringskravene er ennå ikke klare, men hun regner med at A-kravet blir 1.59,00 og B-kravet 2.00, slik det var til OL i London.

— Siden jeg i praksis bare har satset på 800 meter i to år, tror jeg det holder om jeg klarer B-kravet, sier jenta som fikk sin mesterskapsdebut med semifinale i EM Zürich i fjor.

- Kapasitet til å klare det

Men hun vet at det er mye som må gå hennes vei dersom drømmen skal bli en realitet. Blant annet må hun gamble litt med treningen, slik at fremgangen kommer fortere enn den ellers ville gjort.

Hvis alt klaffer, og ting går som normalt, tror jeg hun har kapasitet til å snike seg under 2,00 og komme til OL

— Jeg kommer ikke til å øke treningsdosene, for de er høye nok allerede. Men jeg må trene tøffere innenfor de rammene, og det blir ganske heftig. Det blir en form for gambling, men jeg tror kroppen skal tåle det, sier KIF-jenta, som skal studere praktisk pedagogikk på fulltid ved siden av satsingen.

Jon Fjeld, treneren hennes i KIF, synes det er nesten "litt uvirkelig" å prate om OL-deltakelse for eleven hans.

— Men hadde hun ikke blitt syk i år, tror jeg hun faktisk hadde løpt under 2.01 allerede. Hvis alt klaffer, og ting går som normalt, tror jeg hun har kapasitet til å snike seg under 2,00 og komme til OL, sier Fjeld.

Katrine Lunde er nærmest OL-plass

Trine Mjåland er bare en av mange sørlendinger som drømmer om OL-billett neste år. Fædrelandsvennen har vært i kontakt med en del av dem foruten trenere og ledere i idretten på Sørlandet, og basert på dette har vi plukket ut 17 utøvere som vi mener har en større eller mindre sjanse til å komme til OL i Rio de Janeiro.

Katrine Lunde er kanskje Sørlandets aller sikreste kort i kampen for en OL-billett. Foto: NTB SCANPIX

Ingen er foreløpig kvalifisert, og for mange av de 17 er det mye som skal gå veien dersom OL-billetten skal gå i boks. Nærmest er kanskje Katrine Lunde. Håndballjentene er allerede kvalifisert for OL, og dersom Lunde kommer tilbake på samme nivå som før fødselen, er hun selvskrevet i det norske målet.

Fotballjentene skal ut i OL-kvalik

Mer usikkert er det med de norske håndballherrene. Hvis de skal til OL, må de enten vinne EM i januar, eller gjøre det så godt der at de kvalifisererer seg for en egen OL-kvalifiseringen til våren neste år. Ingen sørlendinger virker opplagte for en eventuell OL-tropp, men ØIF Arendal-spillerne Svenn Erik Medhus og Eirik Heia Pedersen er trolig nærmest.

Fotballjentene har også en sjanse. Gjennom sommerens VM-sluttspill i Canada, kvalifiserte de seg til en egen OL-kvalifisering som spilles på senvinteren. Hvis de går seirende ut av kampene mot Sverige, Nederland og Sveits, vil Lene Mykjåland og Ingvild Stensland være høyaktuelle for en tropp.

Fire friidrettstuøvere aktuelle

Her har Andreas Thorkildsen satt ny olympisk rekord med 90,57 meter under OL i Beijing. Årsbeste i 2014 for Thorkildsen stoppet på 80.79 meter. Foto: Poppe, Cornelius

Friidrettsmiljøet fra Sørlandet har tradisjoner for å kvalifisere utøvere til internasjonale mesterskap, og bør bli representert i Rio de Janeiro også. Hvis Andreas Thorkildsen blir helt skadefri, bør spydkasteren være et sikkert kort. Sjukjemper Ida Marcussen har også en imponerende rekke av mesterskap bak seg, og har OL som et naturlig mål. Det samme har lengdehopper Margrethe Renstrøm, som nå endelig er på god gang igjen etter skaden som felte henne under oppvarmingen til London-OL. Og hvis fremgangen fortsetter for Trine Mjåland, er Rio-lekene innen rekkevidde.På svømmefronten er det trolig mer sannsynlig at Sørlandets svømme-ess, Sofie Reisænen, kvalifiserer seg for lekene i 2020, men helt sjanseløs er hun ikke på et krav på 200 meter medley til Rio-lekene. Litt i samme kategori er stuperen Thelma Baatz Strandberg, som deltok i senior-EM i sommer.

Første bokser på 20 år?

I det våte element har også roerne Hanna Gailis Inntjore og Joakim Bøhn en sjanse. Førstnevnte skal fredag forsøke å kvalifisere seg til VM, mens Bøhn trener for å gjenvinne plassen i dobbeltfireren som han satt i under VM i fjor. Blant seilerne, har Martine Steller Mortensen staket seg ut et klokkeklart mål om å kvalifisere seg til OL, og en regatta på Mallorca i mars blir i så måte veldig avgjørende.

Thor Hushovd har representert Sørlandet i OL i sykling, og nærmest til å føre den arven videre er i øyeblikket Andreas Vangstad, som er klar for tempo i høstens VM. I boksing har ikke Norge vært representert i OL siden 1996, men kristiansanderen Jamshid Nazari har et uttalt mål om å bli den neste. Lyngdølen Odd Arne Brekne har klare ambisjoner om å delta i sitt andre strake OL.