OSLO/KRISTIANSAND: — I dag fikk jeg e-post fra en påtaleansvarlig jurist i Danmark om at jeg ikke lenger får snakke med min klient direkte. Dansk politi vil at all kontakt skal gå via hans danske forsvarer Olav Pedersen, opplyser Einar Grape til Fædrelandsvennen.

Grape var sist i kontakt med sin klient tirsdag denne uka. Han hadde akkurat våknet fra narkose etter å ha blitt operert for skuddskader i brystet.

— Plutselig blitt vanskelig

NEKTET KONTAKT: 27-åringens norske forsvarer, Einar Grape, har fått beskjed av dansk politi at han ikke får ha direkte kontakt med sin klient. Foto: Roald, Berit

— En av politibetjentene, som bevoktet min klient på sykehuset, lot meg snakke med ham etter at det var avklart med etterforskningsledelsen. Det var enkelt å få kontakt med ham på tirsdag, men nå er det plutselig blitt vanskelig, sier Grape, som mener det er kritikkverdig at han ikke får snakke med sin klient direkte.I etterkant av smugleraksjonen i Ålbæk har Grape stilt spørsmål ved politiets håndtering av saken. Han er kritisk til at politiet benyttet spesialstyrker og marinejegere.

— Ingen andres liv sto i fare ved at noen nordmenn skulle frakte hasj over Skagerrak til Norge, sier Grape til Dagbladet.

Til Fædrelandsvennen utdyper han:

— Politiet omtaler aksjonen som meget vellykket. Jeg mener det er grunn til å spørre seg hvor vellykket en aksjon er når den krever ett menneskeliv og en person blir alvorlig skadet. Det virker litt pussig at min kontakt med 27-åringen er blitt vanskelig etter at jeg har reist denne kritikken, sier Grape til Fædrelandsvennen.

Danske rettsregler

Sjefsanklarer Søren Gade ved Nord-Jyllands politi sier til avisen Nordjyske at det er danske rettsregler som gjør at Grape ikke får ha direkte kontakt med sin klient.

— Varetektsfengslingen betyr at all kontakt til med 27-åringen skal skje gjennom den oppnevnte advokat, sier Gade til Nordjyske.

Nordmannen kan imidlertid be om at Einar Grape blir hans hovedforsvarer i saken, men det må i så fall godkjennes at byretten i Hjørring.

Den 27 år gamle nordmannen bevoktes kontinuerlig av dansk politi mens han ligger til observasjon på sykehuset.

— Ja, jeg har forstått at det er politifolk som overvåker ham hele tiden, sier Grape.

Einar Grape har tidligere representert den siktede nordmannen. 27-åringen skulle etter planen møte til hovedforhandling i en straffesak i Horten i april i år. Han er tiltalt for mindre brudd på narko-, veitrafikk og legemiddellovgivningen.

Ikke snakket med dansk forsvarer

Grape har ennå ikke fått kontakt med 27-åringens danske forsvarer, Olav Pedersen. Pedersen ble oppnevnt som forsvarer for 27-åringen av Hjørring byrett før fengslingsmøte som ble avholdt på mandag.

27-åringen ble framstilt in absentia som innebar at han ikke fysisk var til stede på grunn av sykehusinnleggelsen. Han ble imidlertid representert ved sin advokat.