ÅLBÆK: Formannen i Ålbæk seilforening er en av mange som er rystet etter den dramatiske politiaksjonen.

- Dette er en fredelig og rolig by. At noe slikt skulle skje her hadde jeg aldri forestilt meg, sier Niels Andersen.

Fædrelandsvennen møtte formannen i Ålbæk seilforening mandag kveld, ett døgn etter at en 49-åring fra Arendal ble skutt fire ganger av dansk politis spesialstyrker. Mannen og to andre nordmenn skal da ha vært i ferd med å smugle et kvart tonn hasj fra Danmark til Norge.

Ingen smuglerhavn

Andersen avviser at havna er kjent som en smuglerhavn.

- At det skal foregå smugling her har jeg ikke hørt noe om. Dette er en rolig og fredelig turistby, sier Andersen.

Han dro ned til havna da han hørte sirenene søndag kveld.

Trodde det brant

- Jeg trodde det brant og ville se etter båtene. Da var hele området sperret av. Jeg hørte at noen hadde blitt skutt, sier Andersen.

Mandag kveld ble båthavna holdt under streng bevoktning, ettersom åstedsundersøkelsene ikke er avsluttet.

Ifølge norsk politi har nordmenn smuglet øl, sprit, sigaretter og narkotika med hurtiggående båter mellom Norge og Danmark helt siden 1970-tallet. At det oppstår skyting mellom smuglere og politi hører imidlertid til sjeldenhetene.

Tredje gang

- Jeg vet jo at politiet har aksjonert mot smuglere her før. Men dette er tredje gang på de 16 årene jeg har jobbet på havnen at det skjer pågripelser her. Og det gjør oss jo ikke til noen smuglerby, sier havnefogd Birthe Vadager.

Ålbæk, som ligger midtveis mellom Frederikshavn Skagen, er et lite tettsted med rundt 3000 innbyggere. Mandag kveld var søndagens dramatiske hendelse det store samtaleemnet på vertshuset Bundgarnhuset like ved kaia. Eier Preben Christensen har sin egen teori om hvorfor smuglerne valgte Ålbæk.

- Havnen mangler videoovervåkning. Alle de andre havnene mellom Frederikshavn og Skagen er overvåket døgnet rundt.

- Er det en risikabel seilas over til Norge?

- Nei, men båten smuglerne benyttet gjør sikkert 80-90 km/t selv med last. Da tar det ikke mer enn et par timer over til sørlandskysten, sier Christensen.

-  Dødt om vinteren

Atli Pedersen, som var havnefogd fra 2008 til 2011, forteller at det stort sett er barnefamilier som besøker havna — og da stort sett på sommerstid.

- På vinteren er det nesten helt dødt. En båt som nordmennene kjørte, vil helt klart vekke oppsikt dersom den kommer inn mot havnen sent på kvelden. Jeg er sjokkert over at noe slik kunne skje her, sier Pedersen til Fædrelandsvennen.