OSLO: — I dag forsvinner budsjettmidlene til faste og låste utgifter som lønn og husleie og en foruroligende økning av IT-utgifter. Det betyr mindre penger til kontrollvirksomhet. Ålbæk-saken viser at vi er nødt til å jobbe langsiktig inn mot slike smuglingsmiljøer før det gir resultater, sier forbundsleder Fredrik Støtvig i en pressemelding.

- Gallionsfigurer

Forbundsleder Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund advarer mot ensidig fokus på politiets ressurser i kampen mot smugling på sjøen. Foto: Norsk Tollerforbund

Forbundslederen hevder det ikke er god nok bemanning i Tollvesenet i dag.— Vi har fått tre gode båter de siste årene, men vi har ikke nok bemanning til å bruke dem riktig, sier han, og fortsetter:

Det bør ikke være meningen at disse millioninvesteringene bare skal være gallionsfigurer på sjøen og kontrollere at kvotene også overholdes av båtfolket. Vi må ha ressurser og økonomi til å drive operativ spaning og langsiktig etterretning mot de miljøene som skader samfunnet med sin omfattende smugling av narkotika, sprit og sigaretter.

Mener Ropstad har ensidig fokus

Norsk Tollerforbund reagerer på Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som i NRK Sørlandet onsdag krevde mer penger til Agder-politiet for å bekjempe smuglerkriminalitet. Forbundet advarer mot et ensidig fokus på politiet.— Det er Tollvesenet som har eneansvaret for grensekontrollen og med det samfunnsbeskytterrollen for å hindre ulovlig inn- og utførsel av varer. Det må derfor tilføres økte økonomiske midler til Tollvesenet for at samfunnsoppgaven skal kunne bli ivaretatt også på det maritime området, sier Støtvig.

— En eventuell økning av politiets ressurser til bekjempelse av smugling må ikke gå på bekostning av grensekontrollen som Tollvesenet er satt til å utøve, fortsetter han.

Full støtte fra Michaelsen

Åse Michaelsen (Frp). Foto: Jarle R. Martinsen

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (FrP) gir Norsk Tollerforbund full støtte.— Det nytter ikke å ha en superrask båt hvis det ikke er penger til å bruke den. Én ting er penger til utstyr, en annen penger til drift, sier Michaelsen til Fædrelandsvennen.

Hun mener mange feilaktig tror at det er politiet som har ansvar for det meste av kriminalitet.

— Tollvesenet er siste skanse. Vi mener at vi bør se på Schengen-avtalen gjennom EØS og reforhandle avtalen. Vi må se på hvordan vi kan styrke grensa. Sånn som det er nå, fungerer det ikke, sier Michaelsen.

Vil gi Tollvesenet tilgang til politibaser

Hun ønsker også at Tollvesenet skal ha tilgang til politiets data.

— Så lenge politiet har enerett på informasjon, er det utrolig vanskelig for Tollvesenet å kunne avdekke det som skjer og stoppe smuglere, sier hun, og nevner et eksempel:

— Hvis de stopper en smugler, kan de ikke sjekke bakgrunnsinformasjon om ham. Det tar mye tid å gå via politiet, sier hun.

Michaelsen ønsker også flere kameraer og scannere til grensekontroll i Kristiansand.

— Vi må gi Tollvesenet det verktøyet de trenger for å gjøre jobben de skal, konkluderer hun.