KRISTIANSAND: — Det kan jeg si ja til. Vi var klare til å rykke, men kom ikke så langt etter det som skjedde i Ålbæk, sier regiondirektør Thorleif Andreassen i Tollregion Sør-Norge til Fædrelandsvennen.

- Er du glad for at båten ikke ble brukt?

— Ja, på en måte etter det vi vet om hva som skjedde i Danmark. Vi er veldig opptatt av sikkerheten for tjenestefolkene våre.

I aksjonen mot de norske narkotikasmuglerne søndag kveld ble Stein Kjetil Fredriksen (49) fra Arendal drept da han ifølge dansk politi begynte å skyte mot de danske innsatsstyrkene.Thorleif Andreassen sier at tollvesenet per i dag ikke er utstyrt for å ta skarpe oppdrag selv. Til dette må de ha bistand fra politiet. Andreassen vil ikke gå inn på hvem som skulle bemanne superbåten denne gangen.

Koster seks millioner

Tollkrysseren "Svinør" til seks millioner kroner har kaiplass i Kristiansand, og er den største i sitt slag Norge. Den kan gjøre 25 knop i to meters bølgehøyde og 50 knop på flatt vann.

Regiondirektøren sier båten natt til i mandag kunne ha vært med på sitt første reelle oppdrag. Han røper at planen ikke var å kjøre båten helt til Danmark.

En rekke etater var involvert i aksjonen mot narkosmuglerne som ble avslørt under lossingen av hasjpartiet på 250 kilo i Ålbæk på den danske østkysten.Fædrelandsvennen vet at Kystvaktskipet «Nornen» lå stasjonert i området mellom Kristiansand og Arendal fordi man ikke visste hvilken i landsstigningsplass smuglerne ville velge hvis de likevel klarte å returnere med lasten.

Kriminelle "firmaer"

Da planene om tollvesenets superbåt ble presentert i 2011 beskrev avdelingssjef Per Emil Wikøren behovet for å skaffe seg et fartøy som kunne stoppe smuglerne:

— Vi vet at det eksisterer kriminelle bander som har spesialisert seg på smugling i småbåter. De opererer som profesjonelle «firmaer» og tar på seg smugleroppdrag for andre kriminelle. De har raske båter som kan reise fram og tilbake til for eksempel Danmark på noen timer, uttalte Per Emil Wikøren."Svinør" dekker et stort område. Tollregion Sør-Norge (Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust- og Vest-Agder) har en lang kystlinje. Bare i Agder er det 300 kilometer med kystlinje og mer enn 6500 kvadratkilometer med territorialfarvann.