OSLO: — Jeg synes ikke dere skal la det gå prestisje i hvor deres idrettshelter bor. Vår oppgave er å tilrettelegge for dem som har evner og vilje til at deres drømmer blir realisert. Det er ikke unormalt at våre beste operasangere eller skuespillere trekker til Oslo, og når vi bor i et lite land som Norge sier det seg selv at vi ikke kan ha toppidrett i alle regioner. Men innenfor noen idretter skal det være mulig å drive toppidrett på Sørlandet, understreker Inge Andersen.

Generalsekretæren var denne uka i møte med Solveig Pedersen, daglig leder i Kompetansesenteret for idrett i Agder (KiA), og Terje Larsen, organisasjonssjef i Vest-Agder Idrettskrets, der toppidrett på Sørlandet stod på agendaen. Andersen mener at mange forhold allerede ligger godt til rette for at Kristiansand kan bli et kraftsenter på Sørlandet.

Fremhever UiA

— Universitetet i Agder er viktig, og fra idrettsstyrets side har man over tid vært klare på at den regionale kompetansen skal styrkes. Veldig mange av våre topper kommer fra region-Norge, og ikke nødvendigvis fra Oslo, Trondheim eller Bergen. Og dere sørlendinger har allerede fremhevet dere i idretter som sykling, kajakk, friidrett, håndball og svømming – nå sist med Marianne Fredbo i Paralympics. Noen idretter krever også klimatiske forhold som gjør at det er lurt å bygge opp rundt universitetet deres, sier Andersen. - Hvilke idretter synes du vi bør perfeksjonere oss i?

— Den prosessen synes jeg Sørlandet må finne ut av selv basert på naturgitte og kompetansegitte forhold. Det sitter utrolig dyktige mennesker i referansegruppen rundt Solveig Pedersen som sammen kan finne ut av dette.

Vil tilrettelegge for talenter

Andersen ser for seg fire avgjørende punkter i utvikling av toppidrett:

  1. KIA bør sørge for kompetanseutvikling av dyktige trenere og ledere

  2. KIA bør tilrettelegge for morgendagens utøvere slik at de kan ta steget opp på pallen internasjonalt

  3. KIA bør tilrettelegge for sterke prestajonsgrupper i de miljøer som allerede er på et høyt internasjonalt nivå på Sørlandet – og slippe utøvere til andre landsdeler hvis miljøet de er avhengige av ikke eksisterer lokalt

  4. Agder/idretten bør gjennom sitt universitet ta mål av seg å blant Norges beste miljøer hvor det er mulig å kombinere toppidrett og utdanning.

- Godt utgangspunkt

— Fra før vet vi at UIA er veldige sterke når gjelder barne- og ungdomsidrett. Det er utrolig viktig at dere ikke glemmer noe dere allerede er veldig flinke på, og som er grunnmuren i norsk idrett.

- Er det mye som mangler før vi innfrir målsettingene dine for Sørlandet?

— Nei. Det dreier seg om å organisere seg på en god måte, om å ha evne til å samarbeide og om å få menneskelige og økonomiske ressurser til å dra i samme retning. Dette krever at du har dyktige mennekser som leder dette arbeidet, og der gjør Solveig Pedersen allerede en fantastisk jobb. Og så må idrettsmiljøene støtte henne i dette arbeidet. Men dere har et veldig godt utgangspunkt, sier Andersen.

Men i likhet med Geir Thorstensen, daglig leder i Idrettsrådet i Kristiansand, utfordrer han både politikere og næringsliv.

— Dette må gjøres i fellesskap. Jeg håper at de aktuelle kommuner og fylkeskommuner samt næringslivet trår til økonomisk. Toppidrett er en viktig identitetsskaper for regionen, og derfor forventer jeg at dette blir et spleiselag, sier Inge Andersen.

Les tidligere artikler i serien her: