AGDER :— Vår erfaring er at satsingen har trukket til seg ekstremt mange flinke folk som vi ser at hele klubben drar nytte av. Resultatet har blitt fantastisk, og det er ikke slik at det har gått utover bredden, sier Nils Sverre Ingebrigtsen, leder i Vindbjart Fotballklubb.

Fædrelandsvennen samlet denne uka et knippe ledere fra ulike klubber i Kristiansand-regionen. Bakteppe er den siste ukens fokus på toppidrett i landsdelen – eller kanskje mangel på sådan. Nå ønsker Terje Larsen, organisasjonssjef i Vest-Agder Idrettskrets, og Solveig Pedersen, daglig leder i Kompetansesenteret for Idrett i Agder (KIA), å motivere klubbene til å legge til rette for at talenter skal få gode satsingsvilkår i sin klubb.

Spørsmålet er om det er vilje til dette når mange har fått erfare hvor betent det kan være når toppene får en stadig større del av kaka både i forhold til økonomi og ressurser.

— Hårfin balanse

Kristiansand Orienteringsklubb (KOK) laget seg for noen år siden en visjon om at de skal bli verdens beste o-klubb. På veien har de hentet inn både noen av Norges og noen av verdens beste o-løpere, flere av dem er bosatt utenbys og utenlands.

— Det er en hårfin balanse. Det er veldig gøy for de unge å følge med på de store, samtidig er det viktig at eliteutøverne våre gir tilbake til klubben ved å delta på fellestreninger og dugnader, sier Jack Bjørnsen, leder i KOK.- Er det forståelse for satsingen deres i klubben?

— Ja, generelt er det det, men det er selvsagt også noen som opponerer. Og det er nok en oppfatning om at vi nå ikke må hente inn flere løpere som ikke bor i Kristiansand, sier Bjørnsen.

- Krever god styring

Kristiansand Badmintonklubb (KBK) har vært Norges beste i en årrekke. Klubben er, i likhet med KOK, en av få på Sørlandet som dominerer medaljestatistikken i norske mesterskap.

— For oss er det naturlig å legge til rette for at de beste kan satse både fordi vi har god økonomi og fordi vi synes det kommer veldig mye positivt ut av det. Jeg ser ikke konflikten mellom bredde og topp. Men det krever god styring. Hvis folk selger vafler i helgene, og vet at det går til spillerlønninger til a-laget, tror jeg neppe det er mange som synes det er kjempegøy, sier klubbleder Øyvind Berntsen.Randesund, Gimletroll og Våg er tre typiske breddeklubber i Kristiansand som har funnet seg til rett med at deres aller mest talentfulle utøverene skal videre til Start, KIF og Vipers når de er gode nok.

— Her hører vi om verdens- og europamestere, og der er ikke vi. Men vi har ansatt Frode Fredriksen (eks assistenttrener i Start, red. anm.) som trener for 4. divisjonslaget vårt, og målet vårt er å rykke opp én divisjon i løpet av to år. Og på håndballsiden har vi Sverre Bleie som ble stemt fram som årets trenerforbilde blant 300 kandidater i hele Norge. Men vi er og blir en breddeklubb, understreker Øystein Konradsen, daglig leder i Randesund.

— Vi er en bydels- og breddeklubb uten ambisjoner om å avle fram topputøvere. Men når vi først likevel får det, så vil vi stimulere dem til å bli værende i klubben – uten at det skal gå utover bredden. Men på et tidspunkt vil vi måtte sende dem videre, sier Jon Egil Jøssang, daglig leder i Gimletroll.

- Doblet inntektene

— Vi har valgt å separere topp fra bredde. Først med basketlaget for noen år siden, og nå skjer det snart med Vipers. Jeg er spent på hvordan det vil gå, for eliten i klubben har ført med seg mye positivt til bredden, og det er stas for de yngste å ha slike profiler i klubben sin. Men jeg tror det er riktig at de blir skilt ut, sier Anne Karen Birkeland, rådsmedlem i allianselaget IK Våg – vel vitende om at andre breddeklubber har gått på dundrende økonomiske smeller når de også har satset på toppidrett.

— Vår erfaring er at da vi var i 3. divisjon hadde vi det veldig behagelig. Men så – uten at vi var helt klar over det – kom de sportslige resultatene, og plutselig var vi på et nivå vi aldri hadde vært i nærheten av. Men nå vil vi til 1. divisjon, selv om det vil koste oss to-tre millioner ekstra, penger som vi per i dag ikke har, sier Vindbjarts Ingebrigtsen – som først må håpe at a-laget denne sesongen overlever i 2. divisjon...- Har dere sett at økonomien kommer parallelt med de sportslige resultatene? spør Birkeland.

— Ja, vi har siden opprykket til 2. divisjon doblet inntektene våre, svarer Ingebrigtsen.

- Et enormt brennbart tema

Terje Larsen har gjennom sin rolle som organisasjonssjef i Vest-Agder Idrettskrets fått kjennskap til flere klubbkonflikter som går på dilemmaet bredde/topp.

— I klubber som får fram talenter, får du alltid debatten om hva slags økonomi klubben har til å satse på det talentet. I noen tilfeller fører det til interne konflikter. Dilemmaet er om vi skal satse på de få, og i så fall hvordan dette vil påvirke barne- og ungdomsidretten? Det er klart at satsing på topper vil ha noen konsekvenser. Klubbene må ha en strategi, og bestemme seg for om denne er rettet mot talentutvikling eller bare mot å ha et godt tilbud til barn og unge. Jeg tenker at det er mange klubber som ikke har tatt denne diskusjonen, sier Larsen.- Vil satsing på talenter gå ut over satsing på bredde?

— Nei, det vil det ikke. Men vi må organisere oss på en måte som gjør at det blir en skikkelig vinn-vinn situasjon, sier Larsen.

— Undrer du deg over klubbene som har nedfelt at de ikke vil satse på toppidrett?

— Det kan være mange grunner til det. Det kan skorte på anlegg, økonomi eller kompetanse. Vi er inne i et enormt brennbart tema som vi ønsker å invitere klubbene til dialog rundt, sier Larsen.

— Idrettskretsen ønsker å oppmuntre til at klubbene skal drive toppidrett?

— Ja, vi ønsker å beholde hegemoniet fra Beijing-OL. Agder skal etter vårt skjønn være en landsdel som bidrar til nasjonal idrettsglede, sier Larsen.

I MORGEN, TORSDAG: Olympiatoppen-sjef Inge Andersen

TIDLIGERE SAKER I SERIEN:

Måtte rømme Sørlandet for bli best

Slik er den begredelige situasjonen på Sørlandet

Disse skal bygge toppidrettskultur på Sørlandet

Mener politikerne må våkne

Ønsker toppidrettsgymnas på Sør Arena