AGDER : — Vi ønsker ikke bare å være med på å utvikle toppidrettsutvøvere. Vi vil være i front. Jeg mener vi bør ha et toppidrettsgymnas i bygget her innen fem år. Det hadde vært fantastisk gøy, sier Bård Borgersen.

Fædrelandsvennen møter den tidligere Start-kjempen på Sør Arena. 40-åringen, som la opp etter fjorårets sesong, er nå utviklingssjef i Start – en klubb som i en årrekke har produsert både eliteseriespillere og landslagsspillere. Men 40-åringen mener det bør tas grep for å få ut det fulle potensialet, både for å løfte sørlandsfotballen og toppidretten på Sørlandet.

— Vi må tenke mer på tvers av idrettene. Vi har et felles ansvar for skape tunge idrettsmiljøer, sier Borgersen.

— Hvor gode er Start på utvikling?

— Konklusjonen hos oss er at ting kan bli bedre. Det er det samme som at det vi gjør ikke er godt nok, svarer mannen som var kjent som en kompromissløs midtstopper.

Har hatt møter med UIA og KKG

Han har følgende tanker om hva som kan løfte idretten i regionen.— Vi må gjøre noe med strukturen. Vi må blant annet legge et mer helhetlig løp mellom skole og idrettsklubbene. Vi må involvere forskningsmiljøer, videregående skoler og UIA. Det er store muligheter som ligger der og venter på oss, sier den tidligere landslagsspilleren, som gjerne vil ha mange idretter samlet på et sted.

Han er allerede godt i gang med å stake ut en kurs for Start – som i beste fall kan gjøre klubben og Sør Arena til en utviklingsarena i regionen.Borgersen har studert hvordan toppidrettsgymnas, klubber og andre regioner driver. Blant annet har Telemark privat toppidrettsgymnas i stadionkroppen på Odd Stadion i Skien. 11 av Odds a-lagsspillere har gått eller går der.

— Der opplevde jeg en prestasjonskultur og atmosfære som oser av kvalitet. Alt samlet på et sted der treneren, læreren og eleven jobber veldig tett. Dermed får du også bedre kontroll på utøverne i positiv forstand, sier Borgersen som har vært i møter med idrettslinjen på Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG). Han har også jevnlige møter med forskningsmiljøet på idrettsfag på Universitetet i Agder.

Vil ha visjoner og drivkraft

— Dette med toppidrettsgymnas er luftet. Jeg ønsker at KKG tar stilling til i hvilken grad de kan være med på en sånn idé, sier Borgersen.

— Er det realistisk å få til?- Hvis du tør å tenke og prøve på det, så er det realistisk. Faktisk kunne jeg ønske at det var flere som gikk foran med visjoner og drivkraft. Jeg tror det er mange jobber "ræva" av seg for å få ting til i sørlandsidretten. Men dersom vi ikke får til endringer og nytenkninger blir vi bare stående på samme plass og blir ikke nevneverdig bedre. Det kan man bli utslitt av. Jeg tror det er en del som synes endringer er litt skummelt og som er redd for eget produkt. Jeg tror vi kan være smartere og mer kreative for å forsterke produktene, også gjennom nytenkning, sier Borgersen, som mener det er synd hvis holdningen er at man må ut av regionen for å bli toppidrettsutøver.

— Det mener jeg er feil. Vi har egentlig et vanvittig potensial på Sørlandet. Det som mangler er en kultur for å produsere nok gode utøvere. Og det kan vi gjøre noe med, sier Borgersen.

Tidligere saker:

Måtte rømme Sørlandet for å bli best

Slik er den begredelige situasjonen på Sørlandet

Mener politikerne må våkne

Disse skal bygge toppidrettskultur på Sørlandet