SERIE — TOPPIDRETT PÅ SØRLANDET: Sørlandet har det siste tiåret opplevd en idrettslig gullalder uten sidestykke. Nå nærmer flere av våre største stjerner seg karrierepunktum. To har nylig lagt opp. Hvem tar over for dem? I denne serien forsøker vi å finne svar på dette spørsmålet.

AGDER: - Min erfaring er at det er liten kunnskap i klubbene på Agder om hva det vil si å drive toppidrett, sier Solveig Pedersen, daglig leder i Kompetansesenteret for idrett i Agder (KIA).

Onsdag viste Fædrelandsvennen hvor mange medaljer sørlendinger har tatt i norgesmesterskap for senior i en rekke idretter i løpet av det siste året. Bortsett fra enkelte hederlige unntak, var det begredelig lesning.Bak våre desiderte topper, som for eksempel Thor Hushovd, Andreas Thorkildsen og håndballtvillingene Katrine Lunde Haraldsen og Kristine Lunde-Borgersen, viser deg å være syltynt på seniornivå – også når vi tar høyde for at sørlendinger bare utgjør 5,7 prosent av Norges befolkning.

Dette står i grell kontrast til inntrykket som har festet seg etter at Vest-Agder har hatt flest utøvere i forhold til folketall – og forsynt seg grovt av medaljefatet – i sommer-OL i både Beijing og i London.

— Må styreforankres

Nå peker Solveig Pedersen på noe som kan være med på å forklare hvorfor vi sørlendinger har liten grunn til å slå oss på brystet – i alle fall når vi teller medaljer i norske seniormesterskap. Hun har i løpet av drøyt fire år i stillingen opparbeidet seg god oversikt over hvordan det står til i grasrota i idretten på Agder. Der florerer det av talenter, men skorter på forvaltningen av dem.

Vi ser ofte at en utøver har lyst, og at det er vilje i klubben til å løfte ham fram

— Vi ser ofte at en utøver har lyst, og at det er vilje i klubben til å løfte ham fram. Men så har det skortet på at de ikke har hatt oversikt over hva det innebærer underveis. Det er for eksempel viktig at ikke utøveren eller treneren må bruke energi på å få med seg styret hvis klubben virkelig mener alvor med å legge til rette for talenter. Da må det forankres i styret, sier Pedersen, og legger til:

— Men vi ser også at noen vil være breddeklubber, at de vil utvikle utøveren til de ikke klarer lenger. Og det er helt legitimt, understreker Pedersen.

- Nybrottsarbeid

Det er på oppdrag fra Terje Larsen, organisasjonssjef i Vest-Agder Idrettskrets, at Pedersen har gått i gang med arbeidet.

— Nå skal vi ikke bare svartmale. I Beijing-OL i 2008 var Vest-Agder det beste fylket i Norge. Men skal Agder-idretten beholde vårt gode rykte som en region der vi er flinke til å utvikle toppidrettsutøvere, må vi i mye større grad legge forholdene til rette. Det er mitt utgangspunkt, sier Larsen.

Han synes medaljefangsten Fædrelandsvennen viste til onsdag var mager.

— Dette er på ingen måte et resultat av at det har vært mangel på talenter. Men i forvaltningen og videreutviklingen av dem, har det skortet, mener Larsen. Målet er at arbeidet, som har et treårsperspektiv fra oppstarten i juni, skal munne ut i toppidrettsmodeller som skal øke sjansen for at klubber uten erfaring skal kunne legge til rette for toppidrett.

— Dette er nybrottsarbeid i Idretts-Norge. Det har aldri før blitt satt slik i system at det blir et viktig verktøy for klubbene, sier den tidligere landslagsløperen.

- Dette brenner jeg for

Til hjelp i arbeidet har hun opprettet en ressursgruppe bestående av noen av Sørlandets største kapasiteter innen toppidrett, og planen er at disse skal møtes regelmessig for å komme fram til nyttige modeller.

— Ved å lytte til utøvere og trenere som har erfaring gir det oss en unik mulighet til å øke kunnskapen om hva som kreves. Mange av dem har både master- og doktorgrader, og de blir gull verdt for oss i dette arbeidet, sier Pedersen – som er opptatt av at arbeidet skal lede til kompetanseoverføring på tvers av idrettene.

Selv har hun stafett-medalje fra både VM og OL samt en fjerdeplass fra VM individuelt tidlig på 1990-tallet.

— Jeg har en visst ballast selv og vet hva som kreves. Jeg brenner for dette. Dessuten har vi full støtte fra Norges Idrettsforbund med generalsekretær Inge Andersen i spissen, sier 47-åringen.

— Du er ikke redd for at klubber skal bli skremt bort fra å legge til rette for toppidrett når de får høre hvor mye det krever?

— Hensikten er motsatt. At modellene skal være tydelige og ryddige slik at det ikke skal kreve så mye av klubbene, sier Solveig Pedersen.

Les i morgen, lørdag: Utfordrer politikerne på rammebetingelser.

Tidligere artikler: Måtte rømme Sørlandet for å bli best | Slik er den begredelige situasjonen på Sørlandet