KRISTIANSAND: — Vi må ta et valg. Enten må vi legge forholdene til rette, eller så må vi be talentene våre om å flytte fra landsdelen. Slik våre seks største profiler måtte gjøre for å bli best.

Geir Thorstensen, daglig leder av Idrettsrådet i Kristiansand, er lei seg for at regionen vår er havnet i bakleksa.

— Jeg har sett lenge at vi har solt oss i glansen fra resultatene av noen få utøvere, og at vi i mange andre idretter nesten ikke er til stede, oppsummerer 50-åringen.

- Sats på trenere

Nå krever han handling. Forslaget er å skape et skikkelig toppidrettsmiljø i aksen mellom idrettslinjen på Kristiansand Katedralskole Gimle, UiA og Kompetansesenteret for idrett i Agder (KiA). På denne måten skal utøverne kunne begynne på videregående som 16-åringer og være en del av samme toppidrettsmiljø til de er ferdig med å ta for eksempel en mastergrad åtte år senere.

Han tror et slikt miljø vil være en magnet på både store talenter og topp utdannede trenere – det siste mener han er det første som må falle på plass.

— Slik situasjonen er nå risikerer vi å ikke utvikle talenter fordi kompetansen og rammebetingelsene er for dårlige. Det blir en ond sirkel. Når du ikke har gode utøvere får du ikke gode trenere, og når du ikke har gode trenere får du heller ikke gode utøvere. Men sultne, kompetente trenere vil søke til sterke miljøer, mener Thorstensen, og sikter til St. Svithun Gymnas i Stavanger, som han mener gjør mye riktig.

Nå utfordrer han politikerne i både Vest-Agder Fylkeskommune og Kristiansand kommune til å åpne pengesekken.

— Snakk om vilje

— Vi må gjøre det attraktivt å satse på toppidrett i Kristiansand, og tilby goder utover det andre miljøer gjør, som for eksempel gratis bolig og mat.

— Er det realistisk at samfunnet skal bidra til å finansiere toppidrett slik?

— Alt er realistisk hvis det er vilje. Vi snakker om kanskje fem eller ti utøvere, og boliger har vi gjennom Studentsamskipnaden. Kristiansand sier de vil satse på kultur, og toppidrett er også kultur. Kunstnere får stipend, det bør også idrettsutøvere få, sier Thorstensen, og legger til:

— Hvis ikke vi får til dette må vi være så ærlige at vi råder talentene til å flytte fra landsdelen. Slik våre seks toppidrettsutøvere var pent nødt til for å bli best.

Politikerne ikke avvisende

Han er overbevist om at dette er veien å gå.

— Med et slikt opplegg vil vi utvikle utøvere på topp nasjonalt nivå kontinuerlig, og innimellom vil det også dukke opp utøvere som vil hevde seg på topp internasjonalt nivå, mener Thorstensen.

Både Terje Damman, fylkesordfører i Vest-Agder, og Kristiansand-ordfører Arvid Grundetjern er åpne for å bevilge mer penger.

— Vi er allerede engasjert i KIA, men er mottakelig for innspill hvis idrettsmiljøet mener vi kan bidra, sier Damman.

— Når det gjelder finansiering, må jeg få en oversikt over hva som er status i dag. Men jeg deler målet om at vi bør legge bedre til rette for å avle fram talenter på et nasjonalt og internasjonalt toppnivå, sier Grundetjern.