— Det er politisk flertall for å starte nabosamtaler med Aust-Agder, bekrefter fylkesordfører Terje Damman (H) i Vest-Agder.

Fylkestinget får saken på bordet 15. desember, og i forslaget heter det at samtalene skal «avklare grunnlaget for sammenslåing og/eller forsterket samarbeid mellom Aust-Agder og Vest-Agder fylkeskommuner.«

Fylkesordfører Terje Damman (H) i Vest-Agder ser gjerne at det blir ett Agder-fylke. Foto: Reidar Kollstad

— Da saken var oppe i fylkesutvalget ble det også vedtatt at vi parallelt skal ha nabosamtaler med Rogaland. Derfor drar fylkesrådmann, ordfører og varaordfører bort for å ha en forberedende prat med dem 18. desember. Da vil vi finne ut hvordan de ser på prosessen rundt fylkessammenslåinger, sier Damman.- Men ønsker dere å forhandle med både Aust-Agder og Rogaland?

— I hvert fall Aust-Agder, håper jeg. Så vil vi etter den 18. vite mer om hvordan Rogaland tenker.

Folket sa nei i 2011

Det var Frps Christian Eikeland som fikk flertallet med på å snakke med Rogaland også, og i Aust-Agder fikk KrFs Tormod Vågsnes flertall for å snakke med Telemark da saken var oppe i kultur-, nærings,- og helsekomiteen.

Aust-Agder fylkesting behandler saken tirsdag, og mens den forrige fylkesordføreren Bjørgulv Sverdrup Lund (H) var sammenslåingsentusiast, er hans etterfølger Tellef Inge Mørland (Ap) langt mer avmålt:

30 Agder-kommuner staker ut kursen mot fremtiden. Pilene peker i høyst ulike retninger. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har kjørt dette løpet før, og sist saken var oppe sa folk i Aust-Agder et klart nei til sammenslåing. Jeg vil følge opp det som ser ut til å bli fylkestingets ønske om å gjennomføre nabosamtaler for å avklare grunnlaget for sammenslåing eller forsterket samarbeid mellom Aust- og Vest-Agder. Samtidig mener jeg vi bør være forsiktige med å overprøve resultatet fra folkeavstemningen i 2011 nå, sier Mørland til Fædrelandsvennen.- Hvis vi stadig skal sette i gang prosesser som ikke er forankret i befolkningen, tror jeg ikke det er klok bruk av vår tid. Vi skal ha respekt for det befolkningen tidligere har sagt, og derfor er jeg skeptisk til en ny prosess, sier han.

Nye oppgaver

Tellef Inge Mørland mener det eneste som kan sette fart i diskusjonen om sammenslåing, er om regjeringen kommer med tydelige signaler om nye og tyngre oppgaver på fylkesnivå:

Fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) i Aust-Agder ser ingen grunn til å overprøve befolkningens nei fra 2011. Foto: Kjetil Reite

— Det er litt spesielt å gå inn i slike nabosamtaler uten å ane hvilke nye oppgaver som eventuelt kommer. Men dersom det virkelig blir nye, store oppgaver kunne det vært interessant både å få med Vest-Agder og Telemark. Men foreløpig har ingen slike signaler har kommet, sier han.- Lillesand og Birkenes er nå i forhandlinger om å gå inn i et Stor-Kristiansand, vil ikke det aktualisere fjerning av fylkesgrensen?

— Nå er det ikke konkludert i den prosessen. Men kommunereformen er basert på frivillighet, og en sammenslåing på tvers av fylkesgrenser kan ikke automatisk bety at fylkeskommunene bør slå seg sammen selv om det uansett vil få noen praktiske konsekvenser.

Felles fylkesmann

— Aust- og Vest-Agder får felles fylkesmann fra 1. januar 2016, tror du det vil gjøre ett Agder mer naturlig?

— Jeg tror i liten grad det vil påvirke diskusjonen rundt sammenslåing. Men kanskje vil vi med en felles fylkesmann oppleve at fylkene blir behandlet likest mulig, og ikke som nå oppleve at vi må forholde oss til ulike sett av regler. Og det vil gi oss en forutsigbarhet som er positiv, sier Mørland.

Tredje forsøk på 15 år

Flertallet i Vest-Agder fylkesting har i mange år vært tilhengere av ett Agder-fylke, og det har ikke manglet på grundige utredninger. Den første ble laget i perioden 2001 - 2004, men prosessen ble deretter stanset av fylkestinget i Aust-Agder.

ropstad00001.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Så ble det laget en ny utredning mellom 2008 og 2011, men planene ble parkert da et flertall av innbyggerne i Aust-Agder sa nei ved en folkeavstemning i 2011. Men flertallet vest i Aust-Agder ville til vest, og Lillesand, Birkenes, Iveland, Evje og Hornnes og Valle søkte like etterpå om å få bytte fylke.Dette ble i februar 2013 avslått av kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) som var redd flere kommuner ville følge etter, og at videre drift av Aust-Agder ville bli vanskelig.

Et knapt år senere, la kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) fram forslaget om en ny, stor reform.