Brynjulf Aagesen i Iveland KrF vil snakke med Vennesla, men ikke forhandle med Vennesla. Han vil snakke om muligheter, ikke forhandle om sammenslåing. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Det er blitt veldig «tosteli» hele greia. Vi i Ap og ordførerpartiet Sp har sagt vi ønsker å forhandle med Vennesla. Deretter skal innbyggerne si sitt. Men nå drøyer og drøyer KrF - og der ligger makten nå, sier varaordfører i Iveland, Sig Tove Aasen.

Vi har bare tiden og veien. Det er en stor jobb som skal gjøres.

Ordfører Gro-Anita Mykjåland henviser også til Brynjulf Aagesen i Iveland KrF. Han gjorde et brakvalg blant annet fordi KrF var tydelig på nei til sammenslåing.

Tiden og veien

— Vi har bare tiden og veien. Det er en stor jobb som skal gjøres, hvis vi to kommunene skal forhandle, sier rådmann i Vennesla, Svein Skisland.

— Vi kan ikke bare utsette og utsette. Nå må noen gjøre et valg, sier rådmann i Iveland, Stein Reisænen.

Brynjulf Aagesen i Iveland KrF vil snakke med Vennesla, men ikke forhandle med Vennesla. Han vil snakke om muligheter, ikke forhandle om sammenslåing. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Etter valget gikk KrF, Høyre, Frp og Venstre sammen i Iveland om å utsette valg av forhandlingsutvalg til å forhandle med Vennesla. Kommunestyret i Iveland hadde da allerede vedtatt å starte forhandlinger med Vennesla. Nå ber rådmannen om at dette forhandlingsutvalget blir bemannet.

Vil snakke — ikke forhandle

Brynjulf Aagesen ville ikke bli ordfører i Iveland. I denne saken sitter han på makten likevel, men han strever med å svare Fædrelandsvennen.

— Vi er ikke mot samtaler med Vennesla. Vi må ha samtaler på et vis, men ordet forhandlinger er uaktuelt å bruke. Vi skal ikke forhandle med Vennesla, men det er absolutt aktuelt å snakke sammen for å se på muligheter, sier Aagesen.

Samtaler, ikke forhandlinger

Et gruppemøte mandag skal visst gi mer klarhet i hva Iveland KrF lander på.

— Vi kommer ikke til å godta et forhandlingsutvalg. Da vil vi heller at Iveland formannskap er styringsgruppe for saken. Og så kan administrasjon samtale med administrasjon og politikere med politikere. Ting er ikke helt klart, sier Aagesen.

— Sier du ja eller nei til samtaler om sammenslåing med Vennesla?

— Samtaler kan vi ha om mye. Vi samtaler allerede om mye, svarer Aagesen.

Han minner om at et felles formannskapsmøte om kommunestruktur ble avlyst fordi Iveland ikke ønsket det nå.

- Manne oss opp

Sig Tove Aasen synes dette blir vanskelig å forholde seg til.

— Nå må vi manne oss opp og forhandle med Vennesla. Etterpå involverer vi innbyggerne i å velge den løsning som er best, enten forsette alene eller gå med Vennesla. Hvis ikke må vi si klart nei. Disse mellomgreiene blir tullete, sier hun.

Dette er en større sak i Iveland enn Vennesla. Men skal vi vurdere sammenslåing, må vi begynne snart.

Fylkesmannen skal ha et svar fra kommunene innen 1. juli

Rådmann Stein Reisænen gikk for storkommune med Kristiansand. Han sier han forholder seg til hva politikerne bestemmer, men at han må få et svar nå.

10. desember er det kommunestyremøte i Iveland. Kanskje det kommer da.

— Dette er en større sak i Iveland enn Vennesla. Men skal vi vurdere sammenslåing, må vi begynne snart, sier Bransdal.