KRISTIANSAND: Studiestart nærmer seg og mange studenter leter i disse dager etter steder å bo.

«Desperate» utleiere

Studentsamskipnaden SiA har fyllt sin kapasitet, og rundt 1500 studenter står fortsatt på venteliste. Kun et fåtall av disse vil få noe som helst tilbud fra dem.

Likevel er det ikke nødvendigvis grunn til panikk. Elise Vikse (24) trengte nemlig ikke gjøre noe annet enn å legge ut en annonse før tilbudene strømmet inn.

FIKK TILBUD: Elise Vikse (24) fikk over 50 henvendelser da hun la ut en annonse om at hun ønsket leilighet på finn.no. Flere var også villige til å gå ned i pris. Foto: Elise Vikse

— Jeg tror jeg fikk rundt 50 henvendelser. På slutten kunne jeg velge og vrake i kjempefine leiligheter og hybelrom; mye finere enn de jeg hadde sett da jeg søkte selv, forteller hun til Fædrelandsvennen.

Hun syntes flere utleiere virket «smådesperate».

— Det var flere som tilbød å gå ned i pris. En oppga først 5500 kroner i måneden, men da jeg sa jeg hadde fått tilbud om et sted til 4500 gikk de ned til 3500 kroner i leiepris. Andre ga avslag og inkluderte for eksempel strøm. Jeg fikk egentlig inntrykk av at flere var noe desperate, forteller hun.

Bli med på omvisning i SIA sine studentboliger i videoen øverst i saken!

Anbefaler finn.no

Vikse har bodd i Kristiansand i flere år og begynner om kort tid på sisteåret i sykepleieutdanningen. Hun tror alderen og gode referanser kan ha vært medvirkende til at hun fikk så mange tilbud.

Til slutt endte hun opp i et koselig kollektiv med 3500 kroner i månedsleie.

Generelt anbefaler hun andre studenter å gjøre det samme som hun gjorde.

— Du kan få så mye mer for pengene på det private markedet. Og Kristiansand er fantastisk; her betaler man rimelige priser for god standard og sentral beliggenhet. Slik er det ikke i Oslo, for eksempel, mener Haugesundsjenta.

IKKE BEKYMRET: Studiedirektør Bjørn J. Monstad forteller at det pleier å ordne seg med bolig for de nye studentene på UiA. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Advarer mot useriøse aktører

Tor-Gunnar Albert fra Delego Eiendomsforvalter er helt enig.

— Her er det plass til alle. Folk finner stort sett det de er ute etter, forteller han.

MANGE BOLIGER: Studentsamskipnaden i Agder har tilbudt studentboliger i mange år. Dette er det foreløpig siste skuddet på stammen på Gimlemoen, men flere er under planlegging. Foto: Rune Øidne Reinertsen
FLERE STUDENTBOLIGER: På området hvor det Biltilsynet tidligere holdt til vil trinn tre i byggeprosjektet på Gimle starte. 182 studentboliger med plass til 314 studenter skal etter planen stå ferdig her til studiestart i 2015. Foto: Morten Lind Vårum

På Finn.no er det i dag 357 objekter til leie, og en del av disse er hybler. Ifølge Albert ligger prisene fra 4500 kroner og oppover for sentrale hybler med god standard.

Han anbefaler studenter å gå over til det private markedet, men advarer samtidig om useriøse aktører.

— Sørg for at det brukes riktige leiekontrakter og at depostium håndteres riktig. Vær oppmerksom på hva som regnes som lovlige oppholdsrom og at sikkerheten er ivaretatt. Ellers er det bare å være litt kreativ, så finnes det nok boliger til alle, sier han.

Planlegger ikke nødinnkvartering

Ifølge studiedirektør på Universitetet i Agder, Bjørn Monstad, forventer de om lag 10 000 studenter hos seg. Han skulle gjerne sett flere studentboliger, men forventer ingen krisesituasjon ved studiestart.

— Jeg ser ikke bort fra at noen har måttet si fra seg studieplassen tidligere på grunn av boligmangel, men jeg kjenner ikke til det. Vår erfaring er at det løser seg etterhvert, sier han.

Heller ikke SiA forventer noen stor bolignød, til tross for at kun en fjerdedel av søkerne faktisk har fått tilbud om studentbolig gjennom dem.

— Det er ikke så stor etterspørsel at vi må sette opp nødinnkvartering, og det har vi heller ikke planlagt i år. Får de ikke gjennom oss får de det gjennom privatmarkedet. Men blir det veldig mange ved studiestart har vi treningssenteret Spichern til rådighet, forteller Jan Le ved SiA.

Det er 15 prosent flere søkere i år i forhold til i fjor. Det har også blitt utdelt litt flere leiligheter.

Etter å ha leid ut 541 leiligheter til nye studenter står fremdeles 1500 personer på lista. Selv om det dukker opp noen muligheter innimellom må flertall av disse finne seg bolig på andre måter.