Rekordøkning i antall studenter og et allerede sprengt boligmarked gjør at Studentsamskipnaden i Sogn og Fjordane (Sisof) har sett seg nødt til å tenke nytt rundt tildelingen av studenthybler.

Per denne uken er status følgende: 1552 studenter har fått beskjed om at de er kommet inn på studier ved Høgskulen i Sogn og Fjordane. Det er en økning på 15 prosent sammenlignet med i fjor. Samskipnadens 335 hybler er ikke nok til å dekke behovet, dermed står over 250 på venteliste.

— Tidligere hadde vi en løsning med «først til mølla», men den fungerte ikke så godt. Nå prioriterer vi de yngste. Vi opplever at det kan være vanskeligst for dem å komme inn på det private boligmarkedet.For mange er det også første gang de bor hjemmefra, sier direktøren for Sisof, Randi Marie Sjøholt.

Så nå er det fødselsdatoen alene som avgjør. I år vil de yngste blant førsteårs-studentene være født i 1994, kun denne gruppen er sikret hybel fra Samskipnaden.

Verst i Sogndal

Situasjonen er verst i Sogndal.

— Det er selvsagt veldig gledelig at så mange vil studere hos oss, men det gir oss utfordringer på boligfronten, dermed er det stort behov for at privatmarkedet tar noe av «støyten», sier Sjøholt.

Samskipnaden ønsker å bygge ut flere hybler.

Ole Martin Skogseid (19) er en av fra 1993-årgangen som har fått studenthybel. Foto: Privat

— Vi synes synd på studentene som må ut med i verste fall 5500 kroner måneden for en liten, privat hybel – og da er gjerne ikke strøm, tv eller internett inkludert, sier Sjøholt.- Vi synes prisen på en helt ny hybel ikke bør overstige 4000 kroner i måneden i Sogndal, legger hun til.

En av de heldige

Ole Martin Skogseid (19) fra Bergen er en av de heldige førsteårsstudentene som har fått tildelt studenthybel i bygda gjennom Samskipnaden.

— Jeg stiller ikke først i rekken, for jeg er født i 1993. Men jeg sendte inn en søknad og tenkte «går det så går det». Jeg er født i august og ble blant de heldige. Nå har jeg signert kontrakt og er veldig fornøyd, sier han og legger til at han egentlig ikke stusset noe videre over fødselsdato-ordningen.

- Litt urettferdig

-Har dere fått noen reaksjoner på ordningen?

— De reaksjonen vi har fått fra høgskolen og studenter er i det store og det hele positive. Det eneste er andreårs-studentene som føler det litt urettferdig. De yngste som er født i 1994 har fått tildelt bolig, og en god del av dem som er født i 1993. Det er 47 som står på venteliste av dem født i 1993, sier hun.

«Førstereisgutten» fra Bergen skal dele kjøkken og stue med tre andre, men har sitt eget rom og bad.

— Det skal bli fint, litt privatliv og litt sosialt, sier han.

Etter videregående tok 20-åringen seg et friår hvor han jobbet og tenkte litt på hva han ville bli. Nå har han planen klar, en treårig bachelor i eiendomsmegling. Det var naturlig at valget falt på Sogndal.

— Jeg kjenner til Sogndal fra før, fordi jeg har besøkt broren min som har vært der ett år. Jeg har inntrykk av at det er et veldig hyggelig studiemiljø, dessuten nært både fjell og fjord, sier han.