Det er hektisk aktivitet på byggeplassen i Grønneviksøren, Nord-Europas største boligmodulprosjekt i Bergen. 100 arbeidere fra en rekke land vrimler rundt som maur og legger siste hånd på verket.

15. august skal alt være ferdig på Møllendal rett utenfor Bergen sentrum. Da kan studentene flytte inn i 727 umøblerte lavenergi-boliger som varierer fra ettroms til kollektiv for fire personer og store familieboliger.

Totalt 3052 norske og 1111 internasjonale studenter søkte på studentbolig i Bergen innen fristen 31. mai.

Mange av dem ønsker å bo sentralt i flunkende nye boliger. Plassene i Grønneviksøren ble revet bort på to dager og da sto 650 igjen på ventelisten, opplyser kommunikasjonsrådgiver Anders Hønsi i Studentsamskipnaden i Bergen (SiB).

Trolig i frykt for en opphopning av svært unge studenter, gikk SiB bort fra de normale tildelingskriteriene, der alder veier tungt, og ga plassene til de som hadde søkt først.

Ingen parkeringsplasser

— Her er alt under kontroll, sier byggherre Frank Indrøy i SIB.

Men torsdag om tre uker kan det bli kaos. Fullstendig kaos.

— 90 prosent av studentene har sagt at de kommer den dagen, sier Indrøy.

De vil få et stort problem: Kolossen på 20.750 m2 har ikke en eneste parkeringsplass. Planen var fra starten av at prosjektet skulle være bilfritt.

Kirken deler ut bøter

Indrøy sier studentene er klar over at de ikke kan ta med bil.

— Vi har gitt beskjed om at det ikke finnes parkeringsplasser, og vi regner med at de som flytter inn, ikke har bil. På Fantoft er det bare 5-6 prosent som har det, sier han.

— Dessuten tar det 12 minutter å gå til Høgskolen i Bergen. Jeg har målt det selv, sier Indrøy.

Nærmeste nabo Møllendal gravplass har biloppstillingsplasser som brukes blant annet i forbindelse med begravelser.

Bergen kirkelige fellesråd har tidligere hatt store problemer med feilparkerte og hensatte biler. Men gravplassjef Inghild Hareide Hansen i Akasia er ikke bekymret for 727 nye naboer.

— Vi har innført tretimersparkering, og har delt ut en del bøter. Jeg regner med at studentene respekterer skiltene, ellers vil det bli håndhevet, sier Hareide Hansen.

LES OGSÅ: Stjeler p-plassene til de sørgende

Store takterrasser

Studentboligprosjektet ligger ved utløpet av Store Lungegårdsvann like ved Bergen sentrum, og er utstyrt med fem fellesrom og 16 romslige takterrasser.

— Dette blir litt annerledes enn Fantoft. Her kan studentene ha bursdager og fellesmiddager. Fruen sier at hun vil flytte inn, sier Frank Indrøy og ler.

Han har jobbet med prosjektet siden 2011, og kan konstatere at resultatet er blitt omtrent som tegningen (se bildet).

Boligene er produsert i Europas mest moderne fabrikk ved bruk av roboter. Boligene er fraktet med båt og bil til byggeplass.

Byggene er blitt flere titalls millioner dyrere enn planlagt. Først gikk entreprenørselskapet som sto for byggingen konkurs. Så oppdaget SiB at byggene var ustabile på grunn av feilprosjektering. Dermed måtte store ombygginger til, men problemet er løst nå.

— Den 15. august vil det bare gjenstå ting utenomhus. Grøntarealene er ikke helt ferdige, men Løvaas som skal gjøre den jobben, har bemannet opp, sier Frank Indrøy.