Denne helga var 220 jenter samlet på jentecamp på Luftforsvarets skolesenter på Kjevik. Foto: Sondre Steen Holvik
Blant øvelsene skulle jentene gjennom en hinderløype. Her trekker de en bil over idrettsplassen. Foto: Sondre Steen Holvik
Yngvild Lauvås Stormoen (19) har akkurat begynt på hinderløypa. Foto: Sondre Steen Holvik
Yngvild Lauvås Stormoen (19) kommer ut av et betongrør i hinderløypa. Foto: Sondre Steen Holvik
Yngvild Lauvås Stormoen (19) syntes hinderløypa var tøff. Foto: Sondre Steen Holvik
Yngvild Lauvås Stormoen (19) og resten av laget puster ut etter å ha gjennom ført hinderløypa på 14 minutter. Det er tre minutter raskere enn første runde. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: — Det var veldig tungt, sier Yngvild Lauvås Stormoen (19) fra Grimstad etter andre runde gjennom hinderløypa.

Sammen med laget sitt har hun balansert på tau, kravlet gjennom et gjørmete betongrør, slept en bil og fraktet en båre gjennom flere hindre. Første gang gjennomførte gruppa til Yngvild hinderløypa på rundt 17 minutter. Andre gang var de nede i 14 minutter.

- Det er gøy siden vi var slitne etter forrige gang. Det var veldig interessant å se hvordan vi forbedret oss og hvordan vi samarbeidet i en slik situasjon, sier hun.

- En utfordring

Denne helga var 220 avgangselever fra videregående skole samlet på jentecamp på Forsvarets skolesenter på Kjevik. De er det første kullet med vernepliktige jenter. Flere skal inn til førstegangstjeneste til sommeren. Noen lurer også på å ta en utdanning i Forsvaret. Forhåpentligvis kan denne helga gi dem noen svar.

— Jeg har det veldig fint her. Det er gøy å bli kjent med folk fra hele landet og det er veldig spennende. Jeg skal inn i artilleribataljonen på Setermoen, men har lyst til å finne mer ut om ingeniørutdanningen. Jeg håper at jeg kan bestemme meg for hva jeg vil i løpet av helga, forteller Yngvild Lauvås Stormoen.

Denne helga var 220 jenter samlet på jentecamp på Luftforsvarets skolesenter på Kjevik. Foto: Sondre Steen Holvik

— Hvorfor vil du inn i Forsvaret?

— Jeg ser på det som en stor fordel, og en stor utfordring. Jeg tror at jeg har veldig godt av det. Dessuten er jeg veldig glad i fysisk aktivitet.

- Trives

Puljeførerne Susanne Stensen (21) og Marte Geving (22) er under utdanning i Forsvarets ingeniørhøgskole, og ledet laget til Yngvild. De skryter av jentenes innsats. Selv stortrives de i Forsvaret.

Patruljeførerne Susanne Stensen (21) og Marte Geving (22) er imponerte over jentenes innsats. Foto: Sondre Steen Holvik

— Vi har begge vært innom førstegangstjenesten og trivdes såpass godt at vi ville fortsette, sier Geving. - Vi blir en del av gutta. De passer på oss og vil at vi skal ha det bra, sier Stensen.

— Men det er godt å komme på en slik samling der vi treffer flere kvinner, mener Geving.

De mener begge at Forsvaret har bruk for alle typer kvinner. Og selv om man ikke er topp fysisk form, er det fint mulig å trene seg opp.

Yngvild Lauvås Stormoen (19) og resten av laget puster ut etter å ha gjennom ført hinderløypa på 14 minutter. Det er tre minutter raskere enn første runde. Foto: Sondre Steen Holvik

90 prosent menn

Fremdeles er det slik at omtrent 90 prosent av Forsvaret består av menn. Det vil ledelsen gjøre noe med. Og de er glade for å se at pågangen fra jentene øker. Denne helga var det over 450 jenter som ville være med på jentecamp, men det var bare plass til 220.

Sjef for Luftforsvarets skolesenter på Kjevik, Harald Minde, og kaptein Leif Westberg følger med på øvelsene. Foto: Sondre Steen Holvik

— Vi gjør dette fordi vi ser på jenter som en stor ressurs. I år er det første året med kjønnsnøytral verneplikt, og vi ønsker å markedsføre det tilbudet vi har til kvinner, sier sjef for Luftforsvarets skolesenter på Kjevik, Harald Minde. - Historisk sett har Forsvaret vært av og for menn, og fremdeles er det slik at det stort sett er menn som er inne. Vi har bare ti prosent ansatte som er kvinner. Da er det 90 prosent som er menn og som forteller sine sønner om hvordan det er å være i Forsvaret, mens det er er få mødre som forteller om hvordan det er å være i Forsvaret. Da er det viktig at jentene kan komme hit og se hvordan det er. Minst 50 prosent av kompetansebeholdningen i samfunnet er det jentene som innehar, og det må Forsvaret benytte seg av, sier leder for rekrutteringen i forsvaret, Aslak Berge.