Det ble klart da forsvarssjefen la fram sitt fagmilitære råd torsdag formiddag. Forsvaret skal gjennom kraftige endringer og et av forslagene fra forsvarssjefen er å samle mest mulig av Luftforsvarets aktiviteter på Værnes.

— Kjevik anbefales nedlagt i forbindelse med at F 16 fases ut, sa Haakon Bruun-Hansen på pressekonferansen.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen foreslår å legge ned en rekke enheter innen Forsvaret. Blant dem er Kjevik. Aktiviteten vil bli flyttet til Værnes.

Når de nye jagerflyene kommer, vil skolesenteret flyttes til Værnes. Det innebærer at Forsvarets skolesenter Kjevik blir nedlagt med sine 150 ansatte. Dette kan altså skje når de nye kampflyene F 35 er fullt operative i 2021. ## Ikke enig

Forsvarssjefen ønsker å utvide rammen for Forsvaret, og endre strukturen.

— Vi er fornøyde med at han ønsker en større økonomisk ramme, men vi er ikke enige i at det vil være en økonomisk eller operativ gevinst ved å flytte vår aktivitet til Værnes, sier Torbjørn Strand, tillitsvalgt Norges Offiserforbund på Kjevik.

Samling

En rekke andre enheter blir lagt ned samtidig med Kjevik, blant andre Sortland, Andøya og Harstad. Begrunnelsen for alle nedleggelsene er de samme:

Forsvarssjefen vil ha det han kaller en «kraftsamling» i viktige områder som Ofoten og Trøndelag. Det er her allierte styrker skal komme ved en krigssituasjon.

Han ønsker også en samling der Forsvaret fra før har sine viktigste aktiviteter, og han vil at enhetene skal ligge nær sivil infrastruktur.

— De som ligger på utsiden, ønsker vi å legge ned, sa Haakon Bruun-Hansen.

Dette omfatter altså Kjevik. I rapporten som ble publisert torsdag kl 11.00, står det:

"Befalsskolen og teknisk utdanning ved Kjevik flyttes til Værnes for å danne et skolesenter sammen med Luftforsvarets flytaktiske skole, Seleksjonssenteret og Baseforsvarstaktisk skole. Tidspunkt for flytting av den flytekniske utdanningen fra Kjevik tilpasses utfasingen av F-16 og fullføres innen 2021."

Stortinget avgjør

Rådene fra forsvarssjef Haakon Bruun Hansen ble overlevert forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Dette rådet blir svært viktig når regjeringen nå skal utarbeide en langtidsplan for Forsvaret. Denne skal etter planen vedtas av Stortinget våren 2016. — Vi skal se det i en helhetlig og finne løsning som tjener Forsvaret og som det er mulig å samle politisk oppslutning rundt, sa Søreide.

Det er dermed Stortinget som skal ta den endelige avgjørelsen om hva som skal skje med Kjevik. Dermed blir det en politisk kamp om framtiden.

— Det som blir spesielt med Kjevik, er at dette er flytting av en virksomhet som forsvaret allerede har og begrunnelsen og regnstykket for dette jeg vil gå tungt inn i. Det kan vise seg at dette ikke er lønnsomt i tillegg til at vi risikerer å miste viktig kompetanse, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Vekst

Forsvarssjefen ble bedt om å utrede to alternativer. Det ene er at Forsvaret fortsetter med samme bevilgning over statsbudsjettet som i dag. Det andre er en vekst på 0,5 prosent.

Men selv om Stortinget skulle bestemme seg for å øke bevilgningene til Forsvaret, betyr ikke det at Kjevik opprettholdes.

Forsvarssjefen vil bruke disse pengene på økt våpenkraft, ikke på å opprettholde dagens struktur.