Forsvarsministeren, forsvarskomiteen, statssekretærer, Sørlandsbenken og relevante stortingspolitikere fra de fleste partier skal i nær fremtid fóres med argumenter for at skolesenteret fortsatt bør ligge i Kristiansand.

— Nå har vi tatt en runde for å legge slagplanen, sier Kristiansands ordfører Harald Furre (H) til Fædrelandsvennen.

Mandag formiddag ikledde han seg rollen som hærfører, og samlet troppene på sitt kontor for å legge en strategi han håper skal forhindre at om lag 200 arbeidsplasser blir flyttet fra Kjevik til Værnes utenfor Trondheim.

— Sammen med tillitsvalgte fra Kjevik, skal administrasjonen i Kristiansand kommune nå lage et grunnlagsnotat som oppsummerer hvorfor det er feil å flytte, sier Furre.

Forsvarets langtidsplan

Det er forsvarssjef Haakon Bruun Hansen som i sitt fagmilitære råd har foreslått å flytte skolevirksomheten til Værnes i forbindelse med utfasing av F16-flyene og innføring av de nye jagerflyene F 35. Rådet er forsvarssjefens innspill til Forsvarets langtidsplan som skal vedtas av Stortinget i 2016, og en flytting vil kunne skje i tidsrommet 2021 - 2028. — Helt uforståelig, sier Furre.

— Men kanskje det rent forsvarspolitisk og økonomisk er klokt å samle virksomheten på Værnes?

- Flytting vil bety tap av kompetanse i en veldig kritisk fase med innføring av nye systemer, sier tillitsvalgt Leif Westberg i Norges Offisersforbund. Foto: Kjartan Bjelland

— Skolens beliggenhet er helt uvesentlig i forhold til forsvarsevnen, og det er ingen forsvarspolitiske argumenter for å flytte, sier tillitsvalgt Leif Westberg fra Norges Offisersforbund.- Vår aktivitet bedrives ingen andre steder i landet i dag, og det vil tvert imot være forbundet med svært store kostnader å flytte, sier han.

- Tap av kompetanse

Skolesenteret leverer i dag tjenester både til det norske luftforsvaret og NATO, og har også sivile kunder. De samarbeider med Sverige, Danmark og Nederland om utveksling av kompetanse, og mellom 1500 og 2000 personer er innom senteret på ulike kurs hvert år.

— Det er ingen grunn til å legge ned noe som fungerer for å starte opp helt på nytt, sier Yngvild Lauen fra Personellforbundet.

— Det vil i så fall bety tap av kompetanse i en veldig kritisk fase med innføring av mange nye systemer, supplerer Westberg.

Værnes huser i dag Heimevernets utdanningssenter, og har ikke hatt befatning med luftforsvaret siden Luftforsvaret flygeskole ble flyttet til Bardufoss i 2002. ## Dialogmøter

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har invitert kommuner og fylkeskommuner til dialogmøter om forsvarets langtidsplan 16. og 17. november.

— Der vil Kristiansand melde seg på, sier Furre, som også får Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner med på laget av Kjevik-forkjempere. Fylkesutvalgene i begge fylkene anmodes, i likhet med formannskapet i Kristiansand, om å fatte likelydende vedtak som skal presenteres i Oslo.

— Da blir det tydelig at hele landsdelen står sammen om dette, mener han.

Også opposisjonspolitikerne er med:

— Vi skal ha møte med Ap-fraksjonen på Stortinget 12. november, opplyser Ap-leder Mette Gundersen.