​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Oberst Tor Mjelstad leder Heimevernet i Agder og Rogaland. Han sier anbefalingen i Forsvarssjefens Militærfaglige Råd vil få store konsekvenser for heimevernsdistriktet. Foto: Jan Oddvar Eide

— Heimevernet i Agder og Rogaland har en lang kyststripe fra Haugaland i vest til Kragerø i øst. En nedleggelse av Sjøheimevernet betyr en vesentlig kapasitetsreduksjon for oss. Hvis antallet soldater samtidig blir redusert med 12.000, og Heimevernsdistriktene i nord og i Oslo ikke blir berørt, kan det innebære en halvering av styrken i Agder og Rogland. Vi snakker da om en reduksjon fra 6000 soldater til rundt 3000, sier oberst Tor Mjelstad, som er sjef for heimevernsdistrikt 08, Agder og Rogland.

«Et nøkternt forsvar»

Torsdag kveld møtte han ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kristiansand Militære Samfunn i Offisersmessen på Gimlemoen, der han redegjorde for konsekvensene av anbefalingen i Forsvarssjefens Militærfaglige Råd, som ble overlevert forsvarsministeren 1. oktober.

Der anbefaler forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen at Stortinget øker bevilgningene til Forsvaret med 0,5 prosent årlig, og i tillegg bevilger 175 milliarder kroner for å dekke merbehovet Forsvaret har fram til 2034.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Oberst Tor Mjelstad leder Heimevernet i Agder og Rogaland. Han sier anbefalingen i Forsvarssjefens Militærfaglige Råd vil få store konsekvenser for heimevernsdistriktet. Foto: Jan Oddvar Eide

I sin anbefalning av det Bruun-Hanssen selv presenterer som «et nøkternt forsvar», foreslår han også nedleggelse av Forsvarets anlegg på Kjevik, i tillegg til reduksjonene i Heimevernet.Det innebærer at Forsvarets skolesenter Kjevik blir nedlagt med sine 150 ansatte, anslagsvis i 2021. Forsvarssjefen har også skissert et alternativ han omtaler som sin «ønskeliste». Heller ikke der finnes det mer midler til Heimevernet eller noen redning for Kjevik.

Sentralisering

— Nå skal forsvarssjefens anbefaling behandles av departementet og senere behandles politisk. Jeg håper ikke anbefalningen for Heimevernet går gjennom. Hvis det skjer, må jeg konsentrere vår innsats om de sentrale områdene i Agder og Rogaland. Det vil si de aller viktigste objektene og de områdene med størst befolkning. Det betyr altså en sentralisering av Heimevernets innsats. En reduksjon som anbefalt innebærer at 70 kompanier forsvinner, fortalte han til forsamlingen på 33 menn og tre kvinner.

— Jeg håper alle gode krefter tenker seg nøye om i vurderingen av forsvarssjefens anbefalning. Jeg kan ikke si at forsvarssjefen tar feil. Men blir det som skissert, blir dette en utfordring for Agder og Rogaland, sa oberst Tor Mjelstad.

Forsvarssjefens anbefalning er et av flere sentrale dokument regjeringen legger til grunn når de fram til jul utarbeider en langtidsplan for Forsvaret. Denne skal etter planen vedtas av Stortinget våren 2016. ## Færre oppgaver

Overfor Fædrelandsvennen utdyper han konsekvensene av en halvering av antall soldater i distriktet.

— Hvis vi rammes så hardt, vil det bety en beinhard prioritering av hva vi kan beskytte og hvor vi kan være. Vi vil miste lokalkunnskap og beredskap. Hvis vi for eksempel ikke har folk i Setesdal, så vil det ta lengre tid for oss å komme dit, samtidig som vi mangler lokalkunnskapene. Vi må også forutsette at med en slik reduksjon som vi her snakker om, så vil man måtte ta vekk mange av de oppgavene vi i dag har. Vi er nå bemannet for å løse de oppgavene vi har. En halvering vil selvfølgelig endre det, sier han.