Om kvelden fredag 28. august i fjor ble nibarnsmoren drept i en bolig på Nodeland i Songdalen. Foto: Reidar Kollstad

SONGDALEN: — Jeg var ikke ved bevissthet, jeg visste ikke hva som skjedde, sier 50-åringen i Kristiansand tingrett mandag.

Den syriske familien, som opprinnelig er fra Damaskus, var bosatt i Songdalen. Om kvelden fredag 28. august i fjor endte det med drap. Ifølge tiltalen mot 50-åringen kvalte han kona (43) med ei skolisse.

Politiet mener det var en kamp mellom ektefellene før hun døde.

- Ville stoppe skriking

Mannen erkjenner å ha tatt livet av kvinnen hun var gift med, men nekter straffskyld for forsettlig drap. I sin forklaring i retten hevder han å huske svært lite fra drapet.

Foranledningen sier han var at kona gikk inn på soverommet deres. Han oppfattet at hun var lei seg. Kanskje skyltes det en besværlig katt som han ville kvitte seg med og hun beholde.

Hva som skjedde så, hevder han å ha vage minner om i dag. Men han husker at kona begynte å skrike.

Bistandsadvokat Solrun Vik i retten sammen med aktor Jan Tallaksen. Foto: Eivind Kristensen

— Jeg holdt henne på munnen for at naboene ikke skulle høre at hun skrek, sier 50-åringen via tolk.

Under første del av forklaringen sin gestikulerer tiltalte voldsomt og slår neven i bordet flere ganger.

— Hvordan var forholdet mellom dere. Var det mye krangling? spør aktor, statsadvokat Jan Tallaksen.

— Det var ikke noe krangling. Det var akkurat som om vi var kropp og sjel, sier tiltalte.

Tallaksen har sagt til Fædrelandsvennen at etterforskingen ikke har avdekket noe klart om motivet for drapet.

Barna var hjemme

50-åringen skylder på dårlig hukommelse og sin dårlige mentale tilstand når han i dag ikke kan huske detaljer fra drapet. Aktor leser derfor opp hva tiltalte sa i avhøret samme kveld.

Her kommer det fram at kona bet ham i hånden inne på soverommet. Han så derfor etter andre måte å stoppe henne på.

I en ryggsekk fant han et tau, ei skolisse. Med tauet kvalte han henne. Han opplyste i avhøret at dette var «eneste måte for å få henne til å stoppe og skrike».

Sju av barna var hjemme da drapet skjedde, seks av dem er mindreårige. I avhøret hevdet 50-åringen at han låste døren inn til soverommet for at barna ikke skulle se sin mor død. Han har forklart at de banket på døren og gråt.

Han hevdet videre i avhøret at han fikk panikk etter å ha tatt livet av kvinnen han hadde kjent i 30 år.

50-åringen tok bussen til Kristiansand etter drapet. Ved rutebilstasjonen spurte han en drosjesjåfør om veien til politistasjonen. Han ringte også politiet 21.30 og forklarte at han ville melde seg.

Klokka 21.50 meldte 50-åringen seg hos politiet i Kristiansand. I lomma hadde han tauet som ble brukt i drapet.

- Dødsengel

Statsadvokat Jan Tallaksen leser videre fra politiavhøret. Her kommer det fram ektemannen forklarte seg om hvorfor det var så viktig å stoppe konas skriking.

Dette henger sammen med at han i tiden før var meldt til barnevernet av et av sine barn. Han skal ha brukt vold mot barnet.

I avhøret forklarte han at han fryktet en ny anmeldelse dersom naboer hørte skrikingen fra kona. Dersom barnevernet på nytt kom inn i bildet, fryktet han at barna ville bli tatt fra ham.

I et nytt avhør september i fjor trakk han inn religion for å forklare det som skjedde. Han opplyste at konas skriking kunne ha sammenheng med at "hun så dødsengelen" og skulle dø.

Etterforskeren spurte om det kunne være Gud som hadde gitt beskjed om at han skulle kvele kona. Han svarte da at "det kunne være det".

Psykiater: Tilregnelig

— Det må ha vært en ond ånd som står bak dette. Jeg er en kjærlig mann. Dette er utenfor min makt, sier den tiltalte ektemannen om drapet i retten mandag.

Han omtaler kona som sin "sjel" og hevder han ville ha skilt seg fra henne dersom han ikke elsket henne.

50-åringen har vært gjennom en foreløpig rettspsykiatrisk undersøkelse. Konklusjonen er at det ikke er tvil om at tiltalte var tilregnelig da han begikk drapet.

Retten har avslått forsvarers begjæring om en full rettspsykiatrisk undersøkelse.

Den eldste sønnen (25) til paret har fått foreldreansvar for de seks mindreårige barna. I retten mandag følger han forhandlingene sammen med sin bistandsadvokat, Solrun Vik.

Var invitert på fest

I sin utspørring av faren trakk bistandsadvokaten inn en fest i Nodeland sentrum som familien var invitert til samme dag som drapet skjedde.

50-åringen har i avhør sagt at han ikke var så opptatt av denne festen og hadde nok med sin egen familie. I tillegg skulle han til frisøren den aktuelle dagen.

Videre erkjente han i avhøret at kona kunne ha vært sur på ham den ettermiddagen fordi han mente de ikke skulle gå på festen.

I retten lurte bistandsadvokat Vik om han hadde lagt ned forbud mot at hun kunne gå på festen selv. Dette avviste 50-åringen i retten.