— Hun var den beste personen i mitt liv. Hun var min venn. Hun var alt. Jeg kan ikke forstå at hun er død, sier Saleh til Fædrelandsvennen.

Sommeren for to år siden kom han til Norge fra Tyrkia sammen med moren (43) og seks mindreårige søsken. De var flyktninger fra Syria og hadde fått innvilget familiegjenforening med ektemann (49) og far i Norge. Han hadde kommet året i forveien sammen med sin eldste sønn.

— Selv om vi var glade for å komme til Norge, var livet ikke bare enkelt for min mor og far, sier Saleh.

Kvalt med skolisse

Familien, som opprinnelig er fra Damaskus, bosatte seg i Songdalen. Om kvelden fredag 28. august i fjor endte det med drap. Ifølge tiltalen mot 49-åringen kvalte han kona med ei skolisse.

Sammen med de mindreårige søsknene, de yngste fem år, var 20-åringen hjemme da drapet ble begått. Han ønsker ikke å snakke om det han var vitne til før forklaringen i Kristiansand tingrett i neste uke.

Om kvelden fredag 28. august i fjor endte det med drap. Ifølge tiltalen mot 49-åringen kvalte han kona med ei skolisse. Foto: Reidar Kollstad

Men han forteller at han var opptatt av å få seg selv og søsknene i sikkerhet.

— Den dagen var jeg redd for mine brødre og meg selv. Jeg tenkte bare på at vi måtte rømme. Jeg tok barna med over til en nabo og sa at hun måtte holde døren låst, sier Saleh.

Etter drapet tok faren bussen til Kristiansand og meldte seg på politistasjonen.

- Ville bli tolk

— Jeg har besøkt ham i fengselet. Noen ganger blir jeg veldig trist for at han sitter i fengsel, og noen ganger blir jeg veldig sint på ham, sier Saleh.

Tiltalen lyder påforsettlig drap, som har en minstestraff på åtte år. 20-åringen sier mange i farens familie mener drapet må ha vært et uhell.

Saleh Ghummeid bor nå i et nytt hus på Nodeland. De mindreårige søsknene har flyttet til eldstebroren (25), som har fått omsorgen for dem sammen med sin kone. Det siste av de ni barna bor i utlandet.

— Noen ganger tenker jeg at hun skal komme tilbake, sier Saleh om moren.

De hadde lagt mange planer sammen. Hun ville utdanne seg og sønnen ville jobbe med det han liker aller best.

— Hun skulle bli tolk og jeg skulle åpne frisørsalong. Ikke bare én salong, mange, sier Saleh.

- Ikke et klart motiv

Ifølge statsadvokat Jan Tallaksen har ikke politiets etterforskning avdekket et klart motiv.

— Det er ikke noe motiv her. Min klient er veldig lei seg for det som har skjedd. Det gjelder både i forhold til sin livsledsager og i forhold til barna. For ham fremstår det som uforståelig det han har gjort, sier forsvarer Abdelilah Saeme.

Forsvarer Abdelilah Saeme sier 49-åringen er veldig lei seg for å drapet. Foto: Reidar Kollstad

49-åringen har tidligere vært gjennom en foreløpig rettspsykiatrisk undersøkelse, men tingretten sa nei til forsvarers begjæring om full undersøkelse.

— Vi mener et er en mangel med saken, sier Saeme.