— Det er viktig at vi viser raushet og inkluderer dem i fellesskapet, sier Greibesland til Fædrelandsvennen.

Ordfører Johnny Greibesland (t.v.) og banksjef Vidar Skaaland i Søgne og Greipstad sparebank åpnet Hav til hei søndag. Foto: Erlend Olsbu

Søndag formiddag var mange songdøler samlet ved Nodelandshallen for å delta på arrangementet Hei til Hav. Drapet på den 43 år gamle nibarnsmoren fra Syria satte sitt preg på tilstelningen.— Vi har tenkt mye på om arrangementet skulle gjennomføres, men det er viktig at livet går videre. Både for de som er berørt og oss andre. Derfor gjennomfører vi som planlagt, sa Greibesland under åpningen.

Syrere bekymret

Ordføreren fortalte at andre syrere i kommunen er bekymret for hvordan nordmenn vil reagere, og om de vil bli møtt med økt skepsis og frykt på grunn av drapet.

— De skal ikke kjenne på den frykten. Slik jeg kjenner songdølene, stiller de opp, sier Greibesland til Fædrelandsvennen.

Folk Fædrelandsvennen snakket med syntes det var riktig av ordføreren å si noen ord om drapssaken før åpningen.

Ole André Bjørnestøl (t.v.), Anders Ramsland og Tor Marius Markussen var noen av songdølene som var til stede under åpningen av arrangementet Hav til Hei ved Nodelandshallen søndag. Ordfører Johnny Greibesland, som kan ses til høyre i bildet, manet bygdefolket til å vise raushet overfor de mange barna som mistet sin mor fredag kveld. Foto: Erlend Olsbu

— Det hadde egentlig vært rart ikke å gjøre det. Det er bra at folk i bygda kommer sammen og snakker om det som har skjedd. Jeg tror åpenheten er viktig for å forebygge den skepsisen ordføreren snakket om, sier barneskolelærer og Høyre-politiker Ole André Bjørnestøl til Fædrelandsvennen.

- En stor test for kommunen

Flere av barna til kvinnen som ble drept går i barnehage og skole i Songdalen. Åtte av barna bor i Norge, mens den siste er bosatt i utlandet. Fem er under 16 år. Barna som er mindreårige, blir nå tatt hånd om av Songdalen kommune.

— Det er ingen tvil om at dette blir en stor test for kommunen, sier Bjørnestøl.

- Det er jo snakk om ni barn som i praksis har blitt foreldreløse, sier Tor Marius Markussen, som også deltok på arrangementet søndag.

Lørdag kveld samlet kommunen 15 av sine medarbeidere som vil komme i direkte kontakt med de pårørende i tiden fremover.

— Vi forbereder dem på at de vil møte mennesker som er i dyp sorg, sa Greibesland fra talerstolen ved Nodelandshallen.

Søndag ettermiddag ble det kjent at flere i den nærmeste familien var til stedet i huset da drapet skjedde.

Informerer skoler og barnehager

Assisterende rådmann Kjell Sverre Langenes er klar på at kommunen vil gjøre det den kan for de berørte. Barnevernsvakta i Kristiansand tok hånd om barna i helga, mandag overtar kommunen.

— Etter loven er det kommunen som har ansvar for å følge opp de som er under 18 år. Vi hadde en del forberedende møter søndag, slik at vi kan gi god og korrekt informasjon til de berørte barnehagene og skolene mandag, sier Langenes til Fædrelandsvennen.

Båren med den avdøde kvinnen ble båret ut av huset natt til lørdag. Foto: Thomas Hegna

Han bekrefter at andre syrere i kommunen har gitt uttrykk for bekymring.— Det er ikke frykt, men de kjenner på en usikkerhet. Det er jo naturlig etter en slik hendelse, sier Langenes.

Avlyste kanopadling

Arrangementet Hav til Hei, som består av en rekke forskjellige aktiviteter og konkurranser i Søgne og Songdalen, arrangeres av Søgne og Greipstad sparebank. Banksjef Vidar Skaaland sier at det var naturlig å ta en diskusjon om det var best å avlyse.

— Men vi kom fram til at dette er et arrangement som har til hensikt å virke samlende i bygda. At det var bra å komme sammen for å delta på noe positivt, sier Skaaland.

Skaaland besluttet imidlertid at det var riktig å avlyse kanopadlingen fra Tofteland bru, på bakgrunn av hendelsen lørdag, da en ung jente som hadde vært savnet ble funnet død i Søgneelva av en kajakkpadler. Ifølge politiet er det ikke mistanke om at jenta er utsatt for noe kriminelt.